Jaaroverzicht Verhaalkabaal 2016

IMG_4499.JPGDe laatste dagen van het jaar zijn aangebroken. Hoog tijd dus om alle recensies van het afgelopen jaar op een grote boekenberg te gooien en daar eens even wat statistiekjes uit halen. Ik schreef in 2016 140 berichten, waarvan 73 recensies. Daarvan waren 70 geschreven recensies en drie recensies filmde ik.
Al die andere berichten waren nieuwsberichten, bijvoorbeeld over prijswinnaars, een enkel interview en een filmpje van de Kinderboekenparade die in september in Amsterdam werd gehouden.

Gesponsorde boeken
Van de 73 boeken die ik recenseerde, kreeg ik er 12 opgestuurd. Mijn dank gaat uit naar die uitgeverijen die mij in het eerste jaar van mijn bestaan al het vertrouwen schonken en me een recensie-exemplaar toezonden. (Je kunt overigens aan de tag ‘Gesponsord‘ zien wanneer ik een boek heb gekregen. Ook staat het altijd onderaan de recensie vermeld).
Ik kan jullie melden dat ik voor volgend jaar veel meer gesponsorde boeken ga recenseren. Bij diverse uitgeverijen heb ik mijn wensenlijstjes voor het voorjaar in mogen dienen. De overige 61 gerecenseerde boeken leende ik uit de bibliotheek (verreweg de meeste) en de rest kocht ik zelf.

Overload aan sterren
22 boeken kregen de maximale score. 40 boeken kregen 4 sterren, 10 boeken kregen 3 sterren, 1 boek kreeg 2 sterren en niemand kreeg de laagste score. In totaal deelde ik 302 sterren uit. Verdeeld over 73 boeken is dat een gemiddelde van 4,14 sterren per boek. Dat is natuurlijk hartstikke hoog. Doordat ik de meeste boeken zelf uitzoek in de bibliotheek maak ik al een schifting van de boeken die ik graag wil lezen.
Ik heb veel meer boeken gelezen dan deze 73, maar de minder goede recenseer ik vaker niet dan wel. Als je wilt weten welke boeken ik werkelijk allemaal las dit jaar, kun je kijken op mijn Goodreads of Hebban-account. Daar staan ook boeken voor volwassenen tussen.

leeuwenhartEen tijdloze klassieker
Doordat ik natuurlijk niet alle kinderboeken heb gelezen die dit jaar zijn verschenen, kan ik jullie helaas onmogelijk een echt jaaroverzicht geven. Maar ik kan jullie natuurlijk wel vertellen wat ik de mooiste boeken vond die ik las dit jaar.
Ik wil beginnen met het mooiste boek dat niet dit jaar is verschenen. Dat is voor mij De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren.
Het boek verscheen al in 1973, maar het is een tijdloos sprookje over goed en kwaad. Ik krijg nog steeds kippenvel over mijn hele lijf als ik aan de allerlaatste scène denk. Het enige waar ik van baal, is dat ik dit boek niet heb gelezen toen ik jong was. Iedereen vanaf een jaar of tien moet dit gewoon lezen, verplichte kost. Over Astrid Lindgren verscheen dit jaar ook een biografie, die ik binnenkort ook voor jullie zal recenseren.

ludwig

De beste boeken van 2016
Van de boeken met de maximale score zijn er 7 dit jaar verschenen. Dat zijn, in willekeurige volgorde: Waar is Ludwig? Dat was dit jaar het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Floor Rieder maakte een prachtige leporello, een uitklapboek in de vorm van een huis, waarin je op zoek kunt naar Ludwig, een kater die er graag vandoor gaat. Ik maakte een videorecensie van dit boek, mijn eerste.

alaska-anna-woltz-recensieAnna Woltz won dit jaar de Gouden Griffel voor het prachtige GipsDe dag na die glorieuze overwinning verscheen haar nieuwste boek, Alaska, over een bijzondere vriendschap tussen een jongen, een meisje en een hulphond. Woltz liet ermee zien dat ze nog veel meer pareltjes in haar pen heeft zitten. Ze schrijft gemiddeld een boek per jaar, dus ik hoop dat er in 2017 ook weer wat nieuws van haar verschijnt.

coverDe Duitse Torben Kuhlmann maakte eerder Lindbergh, het boek over een vliegende muis, en Mollenstad. Dit jaar verscheen Armstrong, de avontuurlijke reis van een muis naar de maanEen prachtig boek in sombere kleuren dat zich afspeelt in de jaren vijftig. Een dappere muis besluit niet voor lief te nemen wat iedereen denkt, namelijk dat de maan van kaas is. Hij gaat zelf op onderzoek uit. Ik maakte van Armstrong ook een videorecensie.

tangramkat-recensie

Marancke Rinck en Martijn van der Linden kozen, na Memorykonijn, weer voor een spel als uitgangspunt voor hun nieuwe kinderboek. Dat werd het aloude tangram. In Tangramkat zoekt een jongetje een speelkameraad en maakt er zelf een van tangram, een kat. Maar zijn fantasie slaat heerlijk op hol en er volgen nog een krokodil, een dinosaurus en een stoet vogels.

screen-shot-2016-09-21-at-17-06-48Jubelientje gaat alweer 25 jaar mee. Het bijdehante meisje beleeft met haar oma en haar vriend Dirk-Jan weer allerlei leuke avonturen in Jubelientje en de hoed van oma Blootje. Jubelientje en Dirk-Jan zijn eigenlijk de Jip en Janneke van nu. Met de fijne taalkunst van Hans Hagen en de zwierige tekeningen van Philip Hopman is dit een heerlijk voorleesboek. Hopelijk verschijnen er nog minstens 25 jaar boeken over deze heldin.

Recensie ik ben een kunstenaar Marta Altes

Het naamloze jongetje uit Ik ben een kunstenaar ziet overal kunst in. Een niet leeggegeten bord noemt hij De eenzaamheid van de wortel. Tot wanhoop van zijn moeder tovert hij het hele huis om in een groot kunstwerk. De Spaanse Marta Altés laat in het boek de tekeningen spreken. Om kinderen zelf ook aan het knutselen te krijgen, verscheen er tegelijkertijd een werkboek.

kleine walvis

Van 25 januari tot en met 4 februari 2017 worden de Nationale Voorleesdagen gehouden. Er staat dan altijd een prentenboek centraal. In april werd bekendgemaakt dat dat De kleine walvis van Benji Davies is geworden. Wat een prachtige keus. Davies debuteerde met dit boek, een ontroerend verhaal over een vriendschap tussen een eenzame jongen en een walvis. Er is inmiddels een vervolg, De kleine walvis in de winter. Eigen hoort ook Het eiland van opa van Davies in deze vijfsterrenlijst thuis, maar daar heb ik nog geen recensie van geschreven. Benji Davies is dus een prentenboektalent om in de gaten te houden.

img_3295Het allerbeste boek van 2016
Maar goed, er kan er natuurlijk maar één de winnaar zijn. En als je een boek maakt dat zoveel creativiteit aanwakkert dat ik zelfs een figuurzaagset aanschafte, dan verdien je de eerste prijs. Dat kan dus voor mij alleen maar Tangramkat van Maranke Rinck en Martijn van der Linden zijn. Het boek is een ode aan de kinderfantasie. Dus ik zou zeggen; klap je laptop dicht, leg je telefoon weg, doe je iPad aan de kant, koop een figuurzaag en maak je eigen tangram, terwijl je samen dit prachtige boek leest.

boosDe best gelezen artikelen
Als uitsmijter wil ik jullie graag nog de drie best gelezen artikelen op mijn site presenteren.
Op nummer drie het prachtige Is er dan niemand boos van Toon Tellegen en Marc Boutavant. Grappig, want dat is alweer een boek uit 2013. Waarom hij zo goed scoorde vind ik dan ook moeilijk te raden, maar het is een schitterend boek, dus het verdient alle aandacht. Tellegen vierde overigens in november zijn 75ste verjaardag. Van zijn hand verscheen dit jaar ook nog de prachtige bundel Op een ochtend vroeg in de zomer, met illustraties van Sylvia Weve. Ik hoop dat de meester van de fabel nog veel van dit soort prachtige boeken mag maken.

screen-shot-2016-10-06-at-10-19-18Op nummer twee staat mijn videorecensie van Waar is Ludwig? En dat vind ik dus echt supertof, want dat is de eerste videorecensie die ik maakte. Dat het filmpje zo vaak is bekeken, heb ik vooral ook te danken aan Floor Rieder herself, die zo aardig was om het op al haar social media kanalen te delen.

haaieneiland

De best gelezen recensie op Verhaalkabaal dit jaar is Haaieneiland van Rob Ruggenberg. Het is een van de boeken die radio-dj Frank van der Lende heeft gekozen om te lezen tijdens De Weddenschap, een actie waarin 3 BN’ers jongeren aansporen om drie boeken te lezen in zes maanden tijd. Een hele goede keus van Frank, want dit is gewoon een retespannend boek dat goed in elkaar steekt, dankzij het vele onderzoek op locatie dat Ruggenberg uitvoerde. Hij werkt nu aan een nieuw boek, Morenzoon. Hij wil het in de zomer van 2017 af hebben, dus dat is wat mij betreft alvast een van de vele boeken om naar uit te kijken het komende jaar.

Dan rest mij nog jullie een heel gelukkig, gezond en leesrijk 2017 te wensen!

Groet Marijke

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s