Inventieve kinderen helpen niet zo snuggere hoofdagent

De lekker lange agent recensie Tjibbe Veldkamp★★★★☆

In De lekker lange agent van Tjibbe Veldkamp en Gustav Dejert wil Jan graag agent worden. Maar als hij naar het politiebureau gaat om zich aan te melden, constateert de hoofdagent dat Jan te klein is. Buiten het bureau treft hij Jaap en Janet, die ook te klein zijn om agent te worden. Maar Jan, Jaap en Janet laten zich niet zomaar tegenhouden. Met z’n drieën bovenop elkaar en een grote opplaksnor worden ze de lekker lange agent.

Poesjes uit een boom redden

De hoofdagent is niet de snuggerste en zet de lekker lange agent gelijk aan het werk. Hij mag het verkeer regelen en poesjes uit een boom redden. Als hij die taken goed heeft volbracht, mag hij aan het echte werk beginnen: het vangen van De Drie Diefjes.

Tjibbe Veldkamp, die dit jaar een Zilveren Griffel won voor Kom uit die kraan!! heeft weer een fijn prentenboek afgeleverd. Jan, Jaap en Janet, wat natuurlijk heerlijk allitereert, worden consequent de lekker lange agent genoemd. Dat levert grappige teksten op:

De lekker lange dief rende weg. ‘Houd de dief!’ riep de lekker lange agent. Hij holde achter de lekker lange dief aan.

Kinderen zijn de held

De illustraties van de Zweedse Gustav Dejert hebben een fijne jaren ‘60 retrostijl en doen denken aan die van zijn landgenote Ingela Arrhenius. Dejert tekent vooral voor reclame, De lekker lange agent is zijn eerste prentenboek. Alle figuurtjes hebben hun eigen kleur. Jan is rood, Janet geel en Jaap groen.

(lees verder onder de illustratie)

De lekker lange agent recensie Tjibbe Veldkamp

Oplettende lezertjes zien al op een van de eerste bladzijden waar de Drie Diefjes zich bevinden. Maar die domme hoofdagent heeft niks in de gaten. Als de hoofdagent dan ook nog eens wordt beroofd door de Drie Diefjes is dat natuurlijk helemaal hilarisch. Kinderen vinden het heerlijk als ze slimmer zijn dan volwassenen. Met dit boek worden ze op hun wenken bediend en kunnen ze Jan, Jaap en Janet helpen de Drie Diefjes te vangen.

De lekker lange agent van Tjibbe Veldkamp en Gustav Dejert is een fijn voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of drie, waarin de kinderen de held zijn.

Uitgeverij Gottmer, 32 bladzijden, €13,95, voorlezen vanaf 3 jaar.

Deze recensie verscheen eerder op Opa & Oma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s