Zoektocht langs dieren brengt jongen thuis

recensie waar is mijn kudde lane smith★★★★☆

Waar is mijn kudde? van Lane Smith gaat over een naamloos jongetje dat op zoek is naar zijn thuis. Op zijn zoektocht ontmoet hij onder andere geiten, olifanten, kwallen en pinguïns. Maar hij valt overal buiten de boot. De pinguïns vluchten weg voor de jongen, het ijskoude water in. De schildpadden zijn te langzaam voor hem. En als hij zich thuis begint te voelen bij de rupsen, veranderen ze spontaan in vlinders.

Jongen of meisje?
Lane Smith heeft prachtige, sfeervolle prenten gemaakt. Soms vult hij een spread met een illustratie, soms gebruikt hij meerdere illustraties in vakjes om de bladzijden te vullen. Het jongetje had trouwens net zo goed een meisje kunnen zijn, het is dat de achterflap vermeldt dat het een jongen is. Maar dat is alleen maar goed, zo kunnen jongens en meisjes meeleven met de hoofdpersoon.

Tekst op rijm
Boekenleeuw-winnaar Koos Meinderts zorgde voor de vertaling. Ik bleef zo lang hangen bij de tekeningen van Smith, dat ik pas in de gaten had dat de tekst rijmt toen ik het boek voor de zoveelste keer las. Ik denk zelfs dat het boek ook heel goed zonder tekst had gekund. De prenten zijn zo sterk.

(lees verder onder de illustratie)

recensie waar is mijn kudde lane smith

In de Verenigde Staten, waar dit boek oorspronkelijk werd uitgegeven, ontstond nog een kleine controverse rond de titel, A tribe of kids. Tribe, oftewel stam, verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van Amerika. En dat roept gevoeligheden op die in ons land onbekend zijn.

Sterrenstof
Als de jongen eens goed naar de sterren kijkt en naar de maan die in de zee spiegelt, ontdekt hij zijn oorsprong. We zijn tenslotte gemaakt van sterrenstof en onze verre, verre voorvaderen leefden in de wereldzeeën.
Dankzij een schelpenspoor, hij werd blijkbaar verwacht, vindt de jongen uiteindelijk zijn eigen kudde: het menselijk ras. Hij leert deze vrolijke verzameling kinderen alles over de dieren die hij heeft ontmoet. Zo vindt hij niet alleen een veilige thuishaven, maar verspreidt hij kennis onder zijn volk, dat overigens bestaat uit kinderen van alle kleuren.

Waar is mijn kudde? is een prachtig boek over een jongen die op zoek is naar zijn eigen identiteit, met kleurrijke illustraties om bij weg te dromen.

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 42 bladzijden, €14,50, voorlezen vanaf 4 jaar

recensie waar is mijn kudde lane smith

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s