Beklim Bergen van Verbeelding en word een Boekenkind

Een wereld van verhalen recensie★★★★☆

Oliver Jeffers en Sam Winston brengen in Een wereld van verhalen een ode aan de kracht van verhalen. Tegelijkertijd is dit boek een hommage aan de boeken die ze lazen in hun jeugd.

Het Boekenkind, een klein meisje met twee vlechtjes, dobbert met haar vlot op een zee van zinnen. Die zijn afkomstig uit bekende (jeugd)boeken, zoals Alice in Wonderland, De Graaf van Monte Cristo en Gullivers reizen. Speciaal voor de Nederlandse uitgave zijn daar ook zinnen aan toegevoegd uit Nederlandstalige klassiekers, zoals De Scheepsjongens van Bontekoe, Woutertje Pieterse en Dik Trom.

Bergen van verbeelding
Over de zee van woorden komt het meisje bij een jongetje aan, dat nog niet is gegrepen door het verhalenvirus. Zijn vader heeft geen tijd om een boek met hem te lezen, hij is verdiept in de krant waarin wordt gesproken over ‘Belangrijke Zaken’. De cijfers dansen voor zijn ogen. Het Boekenkind neemt het jongetje mee op reis. Samen beklimmen ze bergen van verbeelding, ontdekken ze schatten in de duisternis en ontsnappen aan monsters in behekste kastelen. Zo wordt het jongetje ook een Boekenkind en leert zelf een wereld van verhalen te creëren.

Een wereld van boeken is een prachtige samenwerking tussen Oliver Jeffers (bekend van De krijtjes staken) en Sam Winston. Ze hebben zich allebei met de tekst én de illustraties bemoeid. Ze zijn bijna zes jaar met dit boek bezig geweest: Jeffers woont in New York en Winston in Londen en ze wilden niet via e-mail overleggen.

De landschappen die uit teksten bestaan, zijn prachtig. Er is ook een pagina waarop de jongen en het meisje verstoppertje spelen tussen gefotografeerde boeken, die nu net bomen lijken. De kinderen verdwalen samen letterlijk in een boek.

(lees verder onder de illustratie)

een wereld van verhalen recensie

Voorlezen vergroot het inlevingsvermogen
Voor niet elk kind is het vanzelfsprekend om een boekenkind te worden. Niet alle kinderen worden thuis voorgelezen, terwijl het zoveel voordelen oplevert. Buiten dat het de woordenschat van een kind vergroot, zijn boeken ook bij uitstek een middel om het inlevingsvermogen van een kind te vergroten en andere mensen beter te leren begrijpen. Ook is voorlezen een prachtige manier om de band met je kleinkind te versterken, omdat je je samen verdiept in een verhaal.

Een wereld van verhalen daagt (groot)ouders uit om met hun (klein)kinderen de boekenwereld in te duiken. Het boek is wellicht wat abstract, maar het kan zeker tot goede gesprekken leiden over lezen. Wellicht kun je vertellen welke boeken bij jou de liefde voor lezen hebben aangewakkerd en zo je kleinkinderen ook besmetten met het verhalenvirus.

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 40 bladzijden, €14,50, vanaf 4 jaar

Ik heb dit boek opgestuurd gekregen van Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren om te recenseren.
Deze recensie verscheen eerder op Opa & Oma.

Op Twitter laten bekende en minder bekende personen onder de hashtag #ChildofBooks zien, welk boek van hen een Boekenkind maakte. Salman Rushdie koos voor Alice in Wonderland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s