Koeien kunnen alleen liggend dromen

wonderbaarlijke feiten over dieren recensie★★★★☆

Wist je dat een pinguïn lacht als je hem kietelt? En dat mieren een buiging maken als ze een soortgenoot tegenkomen? Deze en nog veel meer leuke weetjes over dieren zijn door Maja Säfström verzameld in het boek Wonderbaarlijke feiten over dieren.

Interessante weetjes met prachtige illustraties
Säfström is een Zweedse architect en illustrator en woont in Stockholm. In de introductie van het boek vertelt ze, dat ze een hele rits van haar lievelingsdieren heeft getekend en er een paar wonderbaarlijke feiten bij heeft gezocht. Zo is er een hele leuke verzameling interessante weetjes ontstaan, die van prachtige illustraties worden vergezeld.

Pandamaag wil vlees
Veel weetjes gaan over eten. Wist je bijvoorbeeld dat een krokodil drie jaar zonder eten kan? En dat de maag van een panda eigenlijk is gemaakt om vlees te eten, maar dat het dieet van een panda desondanks voor 99 procent bestaat uit bamboe?

Ook kom je veel te weten over hoe dieren poepen en plassen, dit vinden kinderen vaak heel interessant! Zo doen vliegen elke vijf minuten een grote boodschap en plast de Chinese drieklauwschildpad door zijn mond. Maar er staan ook gewoon hele bijzondere feiten in, zoals deze: Koeien kunnen staand slapen, maar ze moeten liggen om te kunnen dromen.

(lees verder onder de illustratie)

 wonderbaarlijke feiten over dieren recensie maja safstrom

Zelf op onderzoek
Sommige weetjes nodigen ook uit tot meer onderzoek. Ik weet nu bijvoorbeeld dat de kop van een wilde kalkoen van kleur kan veranderen. Afhankelijk van zijn humeur is deze rood, wit of blauw. Maar ik ben heel benieuwd welke kleur bij welk humeur hoort. Ook zou ik weleens willen weten hoeveel emoties een kalkoen eigenlijk kent. Het boek nodigt dus uit om verder op onderzoek te gaan.

De zwart-wit tekeningen zijn prachtig in hun eenvoud. Säfström geeft de dieren wat menselijks mee. De sprinkhaan kijkt bijvoorbeeld heel pienter uit zijn vijf ogen. De octopus, die meer hersencellen heeft dan een mens, heeft een wat arrogante blik. Alleen de muggen blijven onmenselijke rotbeesten, die je niet alleen steken (de vrouwtjes dan), maar ook nog eens over je heen plassen.

Wonderbaarlijke feiten over dieren is een prachtig vormgegeven boekje met een linnen omslag, dat een pareltje in de boekenkast is. Leuk om voor te lezen en daarna zelf op onderzoek uit te gaan.

Uitgeverij Podium, 124 pagina’s, €15, vanaf 4 jaar

Ik heb dit boek opgestuurd gekregen van Uitgeverij Podium om te recenseren.

Deze recensie verscheen eerder op Opa & Oma

En voor wie dat van die lachende pinguïn niet gelooft, kijk dit filmpje:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s