Onnozel en aandoenlijk Hondje om in je hart te sluiten

hondje de enige echte recensie yvonne jagtenberg★★★★☆

Hondje, de enige echte van Yvonne Jagtenberg (bekend van de boeken over Balotje) geeft in woord en beeld het leven van een zwerfhondje weer. Maar zielig is hij allerminst. Hondje heeft zo zijn adresjes.
In het park drinkt hij water uit de vijver, hij bietst worstjes bij de slager en af en toe gaat hij naar de oude dame. Die geeft hem thee en koekjes. En ze zet de hoed van haar overleden man op Hondje zijn kop.

Een zwerfhondje zijn heeft sowieso voordelen:

Hondje zit niet vast aan een lijn. Hij is een vrij hondje. Hij is zijn eigen baas. Een hondje dat nooit in bad hoeft en nooit aan de lijn!

De drol van Harry
Hondje beleeft allerlei avonturen, verdeeld over de vier seizoenen. In vijf verhaaltjes per seizoen maakt hij echte hondendingetjes mee. Hij stoeit met andere honden in het park, hij eet ijsjes op die kindjes laten vallen en vangt brood dat eigenlijk voor de eendjes is bedoeld. Er zitten een paar hilarische scènes in, zoals deze:

Even met zijn hondenspeurneus ruiken aan een grote drol. Snif, snif. Hmmm, die drol ruikt naar worst. Dat is de drol van Harry. De hond van de slager.

Een doldwaze blik
Hondje kijkt constant een beetje onnozel, maar ook wel heel aandoenlijk uit zijn ogen. De mooiste illustratie vind ik die bij het hoofdstuk Een beetje verliefd, dat zich (natuurlijk) in de lente afspeelt. Hondje ontmoet daarin een ander hondje en hij raakt buiten zichzelf en krijgt een doldwaze blik in zijn ogen.

Op een bankje zit een jongen. Hij houdt een hondje aan de lijn. Een heel mooi hondje. Hondje holt er snel op af. Even snuffelen. Hmm, wat ruikt ze fijn. Hondje wordt er vrolijk van. Nog vrolijker dan hij al was. Hij maakt sprongetjes in de lucht. Gekke sprongetjes omhoog. En rare sprongetjes opzij. Het gaat vanzelf. Hij kan er niets aan doen.

recensie hondje yvonne jagtenberg

Meneer Boymans
Hondje
is een feest van herkenning voor iedere hondenbezitter. Niet verwonderlijk dat Yvonne Jagtenberg haar hondje Boy model liet staan voor het hondje uit het boek. Door Boy, eigenlijk Meneer Boymans, kwam ze op het idee om een boek te maken over ‘een wit hondje met bruine vlekken, vol ondeugende streken en met een paar ogen die je altijd alles weer doen vergeven’.

Prijswinnaar
De verhaaltjes in Hondje, de enige echte zijn kort, dus fijn om voor het slapen gaan voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 3. Het gaat vaak over poep en pies, wat de meesten goed kunnen waarderen. En Hondje is regelmatig lekker stout, ook fijn!
Het is ook een geweldig boek voor kinderen die net kunnen lezen. De zinnen zijn kort en de opmaak van het boek is heel rustig. Er is veel witruimte waardoor de geweldige illustraties mooi uitkomen. Niet voor niks werd dit boek verkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken van 2015 en won het dit jaar een Zilveren Penseel. Het schattige en grappige Hondje is er een om in je hart te sluiten.

Uitgeverij Rubinstein, 70 bladzijden, €14,95, voorlezen vanaf 3 jaar, of voor beginnende lezers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s