Krokodil met valse tanden wil angstaanjagend zijn

recensie marcs grote gevaarlijke tanden★★★★☆

Krokodillen doen het goed als hoofdpersonen in prentenboeken. Dat dacht de Britse kinderboekenmaker Jarvis ook. In Marcs grote gevaarlijke tanden is Marc de schrik van het oerwoud. Vooral zijn indrukwekkende rij tanden is angstaanjagend. Maar daar zorgt hij dan ook goed voor. Elke ochtend wordt elke tand minstens tien minuten gepoetst, zodat hij de apen, kikkers en papegaaien kan laten krijsen van schrik. Verhaaltechnisch lijkt dit op KRRRR… OKODIL! van Catherine Rayner, waarin een krokodil de oevers van de rivier onveilig maakt en andere beesten een hartverzakking bezorgt.

Hilarische plottwist
Maar Marc is eigenlijk een stuk minder stoer dan hij zich voordoet:

Na een lange dag de dieren de stuipen op het lijf te hebben gejaagd, keerde Marc terug naar zijn huis in het moeras, om te ontspannen, het kruiswoordraadsel in De Oerwoud Gazet op te lossen en…

… ZIJN VALSE TANDEN uit te doen!
NIEMAND wist dat Marcs tanden vals waren.

Wat een heerlijk hilarische plottwist. Het wordt nog mooier als voorlezer, want je mag vervolgens ook als Marc-zonder-tanden tegen je gebit slissen:

‘Flaap lekker, tanden. Droom facht, mijn fcherpe fnijderf,’ zei Marc terwijl hij zijn tanden voorzichtig wegstopte in zijn uiterst geheime verstopplaats.

Natuurlijk blijft zijn geheim geen geheim. Barry Bever ontdekt het gebit en neemt het mee, waarna Marc natuurlijk lang niet meer zo eng is als eerst. De andere dieren lachen hem nu uit en zijn opgelucht dat Marc hun niet meer kan laten schrikken, maar de krokodil is verdrietig. Hij schaamt zich en heeft geen doel meer in het leven, want angstaanjagend zijn was het enige waar hij goed in was.

recensie marcs grote gevaarlijke tanden jarvis.jpg

Compromis
Gelukkig vinden de dieren een compromis en worden er allemaal taken voor Marc bedacht, zodat hij toch weer een doel heeft in het leven. En hij mag ook nog een beetje angstaanjagend zijn als hij ’s avonds enge verhalen vertelt voor het slapen gaan.

Wat een fijn prentenboek is Marcs grote gevaarlijke tanden van Jarvis. De kleurrijke prenten vullen de hele pagina, de dieren zijn aandoenlijk en als Marc wordt uitgelachen omdat hij geen echte tanden heeft, voel je met hem mee. Door Marcs geslis is het ook nog eens heel grappig om voor te lezen.

Bekijk hier de boektrailer van Alan’s big scary teeth

Uitgeverij Lemniscaat, 32 bladzijden, €13,95, vanaf 4 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s