Creatief met Tangramkat

tangramkat recensie zelf tangram maken.jpg★★★★★

Wie dacht dat tangram thuishoort in een ver verleden heeft het mis. Martijn van der Linden en Maranke Rinck hebben de Chinese puzzel, die in de jaren ’70 in ieders kast te vinden was, weer helemaal van nu gemaakt dankzij hun boek Tangramkat.
Tangram bestaat uit slechts zeven stukjes, maar je kunt er alles mee maken wat er maar in je fantasie opkomt.

Op zoek naar een speelkameraadje
Een jongetje verveelt zich en krijgt een tangrampuzzel om mee te spelen. Hij gaat gelijk aan de slag en maakt een kat, een huis en een vis. Het jongetje gaat helemaal op in zijn spel en hij verzint een verhaal bij de figuren die hij maakt. Hij wil de kat een speelkameraadje geven, maar de tweede kat die hij probeert te maken blijkt een hond te zijn. De tangramkat vlucht een tangramboom in en de jongen moet een list bedenken om de tangramhond weg te krijgen. Er komen onder andere een krokodil, een dinosaurus en heel veel vogels aan te pas.

Woutertje Pieterseprijs
Martijn van der Linden, die dit jaar met Edward van de Vendel de Woutertje Pieterseprijs won voor Stem op de okapi, heeft de tangramkat geen twee keer hetzelfde gemaakt. Steeds legt hij de tangramblokjes net even anders neer, zodat de kat schrikt, lekker ligt te soezen of speels achter vogels aanrent. Hierdoor krijgt deze hoofdpersoon echt een karakter, het is heel knap gedaan.
Het echtpaar Rinck en Van der Linden maakte samen eerder Memorykonijn, waarin een konijn op zoek gaat naar zijn dubbelganger. Dit boek, waar een memoryspel bij zit, is inmiddels verschenen in het Frans, Duits Engels en Koreaans. Het zal met niks verbazen als Tangramkat ook de wereld gaat veroveren.
Ik ben bloednieuwsgierig of ze nog zo’n creatief prentenboek samen gaan maken, en natuurlijk welk spel dan een hoofdrol krijgt.

Ontwerp je eigen beest
Achterin het boek zit een kartonnen tangrampuzzel verstopt waar kinderen zelf mee aan de slag kunnen gaan. De tekeningen van Van der Linden laten duidelijk zien hoe je de dieren met tangram na kunt maken. En natuurlijk kun je ook zelf (fantasie)beesten ontwerpen.
Als ik dan een nadeel mag noemen aan het boek: de kartonnen tangramstukjes gaan lastig in en uit het boek. Maar daar heb ik een mooie oplossing voor bedacht. Scroll naar beneden voor mijn instructie om zelf tangram te maken!
Tangramkat is zoveel meer dan een prachtig prentenboek dat je leest en weer in je kast zet. Het prikkelt de fantasie van kinderen en ze kunnen er urenlang plezier mee hebben door de figuren uit het boek na te leggen, zelf figuren te bedenken, of hun creaties op papier na te tekenen of over te trekken en in te kleuren. Wat mij betreft een van de origineelste boeken van het jaar.

Uitgeverij Lemniscaat, 50 pagina’s, €16,95, vanaf 4 jaar

Delen uit deze recensie verschenen eerder op de website Opa & Oma.

Zelf tangram maken

Nadat ik op de Kinderboekenparade een workshop tangram van Martijn van der Linden had bijgewoond en een gesigneerd exemplaar van Tangramkat had gescoord, is het tangramvirus hier thuis ook toegeslagen.
Tangramkat doet gekke dingen met je, het heeft me zelfs weer aan het figuurzagen gekregen. Bij de bouwmarkt kocht ik een figuurzaag van het merk OK. Die is niet OK, want gammel en het is onmogelijk om er in je eentje een zaagje in te krijgen. Maar met wat hulp van mijn lieftallige echtgenoot is het gelukt en heb ik van hout het spel tangram nagemaakt. Ik laat jullie stap voor stap zien hoe je dat ook kunt doen.

Op deze website vond ik een hele goede handleiding voor het zelf maken van tangram. Er wordt aangeraden om op een stuk triplex (of karton, dat scheelt je de aankoop van een figuurzaag, maar gaat natuurlijk minder lang mee) een vierkant van tien bij tien centimeter te tekenen.

zelf tangram maken

 

Ik ben voor een veel groter vierkant gegaan, namelijk 16 bij 16 centimeter. De speelstukken zijn dan ook een stuk groter, en dat is wel handig voor kleine peuter- en kleuterhandjes.

Deel het vierkant op in 16 vakjes. Dit zijn hulplijntjes, dus hou ze licht. In mijn geval zijn het vakjes van 4 bij 4 centimeter.

zelf tangram makenzelf tangram maken

Vervolgens teken je bovenstaand patroon met behulp van de vakjes over.

zelf tangram maken

 

 

Dit doe je door middel van een Spongebob Squarepants placemat. Bezit je die niet, dan is een lineaal ook goed.

zelf tangram maken

En zo ziet het er dan uit!

zelf tangram maken

 

 

 

En dan: netjes langs de lijntjes zagen, totdat je alle zeven tangramfiguren uit het vierkant hebt bevrijd.

 

 

 

zelf tangram maken

 

 

 

Even schuren en de hulplijntjes weggummen…

 

 

 

 

zelf tangram maken

 

 

 

En als je een perfectionist bent en je hebt een waardeloze figuurzaag, moet je nog een paar stukjes over doen.

 

 

zelf tangram maken

Dan is het tijd om de stukjes een kleurtje te geven. Ik gebruikte restjes muurverf, maar gewone plakkaatverf kan natuurlijk ook.

zelf tangram maken

Ik maakte gelijk twee sets, want jongetjes van 2 en 4 houden nog niet zo heel erg van dingen delen, en ging voor zwart en lichtgrijs. Ik had twee laagjes verf nodig. Ik moet ze nog een keer lakken, want door veelvuldig gebruik begint de verf al wat te slijten.

zelf tangram maken

Toen de boel goed was opgedroogd, konden de mannen aan de slag en legden zelf een kat en een dino.

(Ben je niet zo handig met een zaag, of heb je er gewoon geen zin in, ik zag op de Instagram van Maranke Rinck dat ze bij de HEMA tegenwoordig ook tangram verkopen.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s