Poes met jachtinstinct kan niet met luchtbuks omgaan

recensie het verhaal van de gelaarsde poes beatrix potter★★★★☆

Er was eens een lief, braaf zwart poesje. Zo begint Het verhaal van de gelaarsde poes. Ze woont bij een oude dame, die haar Kitty noemt, maar zelf noemt ze zich juffrouw Catherine St. Quintin. Kitty vindt zichzelf dus niet bepaald gewoontjes. En zo gedraagt ze zich ook niet. ‘s Avonds wordt haar plek bij de oude dame ingenomen door poes Pinkie, zodat Kitty op jacht kan. Ze trekt dan een herenjasje en gevoerde laarzen aan en neemt een luchtbuks mee. Als die oude dame dat toch eens zou weten!
Kitty is trouwens een waardeloze jager en schiet vaker mis dan raak. En als ze dan eens doel treft, is het meestal niet degene die ze wilde raken, maar vriend Pinkie, of een van de wezels waarmee ze op jacht gaat.

Meer dan honderd jaar oud
Beatrix Potter werd 150 jaar geleden geboren. Het verhaal van de gelaarsde poes schreef ze al in 1914, maar ze maakte er geen tekeningen bij. Daardoor werd het nooit eerder gepubliceerd. Begin 2015 wordt het manuscript opgestuurd naar de onvolprezen Quentin Blake, vooral bekend van zijn tekeningen in de boeken van Roald Dahl, met de vraag of hij de illustraties wil verzorgen.
Voorin het boek schrijft Blake dat hij het wonderlijk toevallig vindt dat juist hij is gevraagd om de tekeningen te maken: ‘Juffrouw Kitty werd ook Q genoemd, een koosnaam waar ik dankzij familie en vrienden al mijn hele leven naar luister. Ik moet bekennen dat ik mezelf soms betrap op de gedachte dat ze het verhaal heeft bewaard voor mij.’

Kitty, Squintums of Q
Ik moest even in het verhaal komen, moet ik bekennen. En dat kwam vooral door de veelheid aan namen die in de eerste paar bladzijden voorbij komen. Kitty heet namelijk ook wel Squintums, juffrouw Catherine St. Quintin en Q. Verder passeren de revue: Pinkie, Jetje, Warre Voddenboer, Dirk Das, heer Vos, Smalle Sjaak, Willem Wezel en Vrouwtje Plooi. Ik vond dat wat verwarrend. Maar zo gauw je de namen onder de knie hebt, is dit boek echt een genot om te lezen.

Trek in lamsboutjes
Er zitten zoveel hilarische momenten in het boek. Als Kitty een kudde schapen passeert bijvoorbeeld. ‘Lamsboutjes?’ zei ze aarzelend, terwijl ze haar geweer hief.
En haar onhandigheid met de luchtbuks is ook zo grappig.

Juffrouw Kitty sloop van boom naar boom. Ze zag een muis, richtte en haalde de trekker over. Maar de luchtbuks was niet geladen en de muis sprong weg. Ze miste nog een tweede muis en durfde op een derde niet te schieten omdat hij een mandje bij zich droeg. Twee keer schoot ze op takjes en stenen die helemaal geen muizen waren. Behalve dat het goed voelde om een geweer te dragen, was het nogal treurig allemaal.

Elegant jasje
Pieter Konijn, de beroemde creatie van Beatrix Potter, heeft ook een rolletje in het boek. Kitty moet achter hem aan, want ze is een ‘geboren stroper’. Potter voegt daaraan toe: Al wilde ze hem niet neerschieten, omdat hij zo’n elegant jasje droeg.
Met een list leidt Pieter Konijn Kitty in een val van heer Vos, waar ze met haar poot vast komt te zitten in een klem. Natuurlijk loopt het goed af met Kitty, die haar lesje leert en voortaan alleen nog muizen en ratten vangt in de tuin van haar bazin en of en toe op theevisite gaat bij de fatsoenlijke katten in het dorp.

Krasserige stijl
Wat was het een meesterlijke zet van de uitgever om Quentin Blake te vragen om de illustraties te verzorgen. Zoals hij zelf zegt, lijken zijn tekeningen niet op die van Beatrix Potter, die veel preciezer tekende en ook wel wat braaf.

(lees verder onder de illustratie)

recensie het verhaal van de gelaarsde poes beatrix potter

Pieter Konijn getekend door Beatrix Potter (links) en door Quentin Blake

Ik durf zelfs te zeggen dat de krasserige stijl van Blake beter past bij het verhaal over de ondeugende Kitty dan de nette stijl van Potter zelf. Het is gewoon een geweldige combinatie, Potter en Blake. Erg spijtig dat ze niet meer samen van dit soort geweldige avonturen kunnen creëren.
Voor de fans van Beatrix Potter is dit boek natuurlijk een must, maar ik denk dat ook een nieuwe generatie kinderen, vanaf een jaar of vijf, erg kan genieten van die avontuurlijke Kitty.

Uitgeverij De Vier Windstreken, 72 bladzijden, €18,95, vanaf 5 jaar
Ik heb dit boek opgestuurd gekregen door Uitgeverij De Vier Windstreken om te recenseren

Lees hier mijn recensie van Ieorg Idur, ook geïllustreerd door Quentin Blake.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s