Kinderboekenweekgeschenk van Verroen is historisch monumentje

Verroen Oorlog en vriendschap recensie★★★★☆

‘Ik weet niet of het aan mezelf of aan mijn brillenglazen lag, eigenlijk voelde ik me altijd een buitenstaander. Hoe ik ook mijn best deed. Kees was ook een buitenstaander. Ik snapte niet hoe het kon, maar toen hij mij voor het eerst aankeek, wist ik dat wij vrienden zouden worden.’
De ik-persoon in het Kinderboekenweekgeschenk Oorlog en Vriendschap van Dolf Verroen is Joop. Hij is, net als Verroen zelf, elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Kees en Joop bekrachtigen hun vriendschap met het uitwisselen van bloed.

Handelsschool of gymnasium
De ouders van Joop zijn niet blij met Kees als vriend van hun zoon. Kees wil na de lagere school naar de handelsschool en hij wil dat Joop met hem meegaat. Joop wil ook niets liever dan dat, hij wil graag bij Kees in de buurt zijn. Maar Joops ouders willen dat hij naar het gymnasium gaat.
Tegen de achtergrond van de oorlog groeit de vriendschap van de jongens. Kees kan heel goed praten over van alles en nog wat, maar over zichzelf laat hij maar weinig los. Ook Joop kan Kees niet alles vertellen, want er zitten onderduikers bij hem thuis.

Stiekem naar de bios
De oorlog speelt natuurlijk een grote rol in het dagelijks leven van Joop en Kees. In korte hoofdstukjes vertelt Dolf Verroen wat jongens in die angstige tijd deden.
Joop maakt zich zorgen over zijn Joodse klasgenootje, Irma, dat van de ene op de andere dag verdwijnt omdat ze naar een Joodse school moet. Joop en Kees moeten een schuilkelder in als er bommen op de stad worden gegooid, terwijl ze eigenlijk stiekem naar de bioscoop hadden willen gaan. Joop luistert met zijn vader naar radio Oranje. En als de hongerwinter uitbreekt, gaat hij met zijn stoere klasgenootje Wijntje langs boerderijen om eten te halen. Maar de jongens moeten natuurlijk ook gewoon naar school.
Verroen vertelt geen spannend verhaal, het zijn de dagelijkse dingen waar het over gaat. En dat zijn elementen die we natuurlijk uit andere boeken over de oorlog kennen. Maar wat kan Verroen (87) het allemaal nog levendig opschrijven. Deze herinneringen uit de eerste hand maken Oorlog en vriendschap tot een belangrijk boekje.

Goede Duitsers, foute Nederlanders
Een belangrijk les uit Oorlog en vriendschap, dat overigens van kleine tekeningen is voorzien door Charlotte Dematons, is dat goed en kwaad niet zo’n duidelijke scheidslijn hebben als zwart en wit. Er zijn natuurlijk ook goede Duitsers en foute Nederlanders. Klasgenootje Rinus bijvoorbeeld is een overtuigd lid van de Jeugdstorm en wil zijn uniform aan naar school. En de zogenaamde Moffenmeiden worden na afloop van de oorlog zo gruwelijk behandeld, dat je er nog naar van wordt.
En dan blijkt vriend Kees NSB’ers als ouders te hebben. Voor Joops ouders een reden om Joop te verbieden nog met hem om te gaan. Maar Joop kan Kees niet zomaar laten gaan.

Een handvol gras
Het mooiste aan dit boek vind ik het ingehouden schrijven van Verroen, en hoe hij het letterlijk noemen van emoties ontwijkt. Bijvoorbeeld in de scène waarin Joops vader wordt gevraagd of er een onderduiker in hun huis kan worden opgenomen.

‘Nee,’ zei mijn moeder meteen. ‘Ik denk er niet aan.’
‘Het is maar voor tijdelijk. Een paar weken.’
Mijn moeder veegde met de theedoek over haar gezicht. Dat deed ze anders nooit.

Ook dit is een goed voorbeeld, waarin Joop met Wijntje praat over hun Joodse klasgenootje Irma. Wijntje zegt:

‘Ik moet zo dikwijls aan Irma denken. Waar zou ze nu zijn? Zou ze ergens een onderduikadres hebben gevonden?’
‘Dat denk ik wel.’
‘Hoe kun je dat nou denken? Misschien is ze wel opgepakt. Je weet toch dat ze de Joden willen uitroeien. Ze gaan net zo lang door tot er geen Jood meer over is.’
Ik trok een handvol gras uit. 
Ik wilde er niet aan denken.

Kinderboekenweekgeschenk recensie dolf VerroenVoor altijd jong
De Kinderboekenweek (nog tot en met zondag 16 oktober) heeft dit jaar als thema Voor altijd jong. Wat geweldig dat Dolf Verroen is gevraagd om dit Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. In een interview zegt hij dat het schrijven van dit semi-autobiografische boek hem heeft bevrijd en dat hij nu alles heeft verteld. Oorlog en vriendschap is een historisch monumentje en een prachtige afsluiting van een indrukwekkende schrijverscarrière.

Oorlog en vriendschap krijg je gratis als je voor €10 aan kinderboeken koopt. Deze actie loopt nog tot en met zondag 16 oktober

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s