Anna Woltz wint Gouden Griffel voor Gips

gipsAnna Woltz heeft met Gips de Gouden Griffel 2016 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt op het Kinderboekenbal in de Philharmonie in Haarlem. Het was de eerste keer dat Woltz voor een Zilveren Griffel werd genomineerd, die ze dus gelijk wist te vergulden.

Vanochtend schreef ik al dat ik hoopte dat Gips zou winnen. In mijn recensie schreef ik dat ik het boek aan mijn dertienjarige zelf zou willen geven als ik terug kon in de tijd.

Virtuoos vervlochten verhaallijnen
In het juryrapport staat te lezen:

Haar stijl maakt het Woltz mogelijk dit rijke verhaal in slechts 166 bladzijden te vertellen. Virtuoos verbindt en vervlecht ze verhaallijnen. Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig. Alles heeft een functie. Woltz heeft een geraffineerde manier om informatie te introduceren en te doseren. Sommige dingen zijn raadselachtig en worden pas later duidelijk. Ze stuwen het verhaal voort. Waarom heeft Fitz een tijgermasker op als ze naar het ziekenhuis gaat? Wie is Benjamin? Maar nergens is het boek overgeconstrueerd, integendeel: het is zeer toegankelijk.

Morgen verschijnt Woltz’ nieuwe boek Alaska bij Uitgeverij Querido.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s