Lettersoep wint Gouden Penseel

lettersoep wint gouden penseel 2016Lettersoep van Harriët van Reek heeft het Gouden Penseel, het best geïllustreerde boek, van 2016 gewonnen. Dat werd vanavond bekendgemaakt in het Rijksmuseum. Øyvind Torseter won met Het Gat het Gulden Palet, de prijs voor het beste werk van een buitenlandse illustrator.

Gek op letters
In Lettersoep woont Letterel met Letterpoes in een letterhuis. Hij is gek op letters. Letters knippen, letters kijken en letters dromen. En letters schrijven! Hij tovert een prachtige kleurrijke wereld waar de verbeelding geen grenzen heeft.

Ik ga van NIETS iets maken. Ik ga van NIETS een FIETS maken, zegt Letterel.
Hoe ga je dat doen? vraagt Letterpoes.
Heel eenvoudig, zegt Letterel. De N in drie stukken knippen en een beetje anders neerleggen en als ik IETS knip, in 6 lange stokken, 4 korte en twee bochtjes, kan ik nog veel meer maken.

Uit het juryrapport:

Er zijn brave letters, treurige letters, keurige en verliefde. Het boek Lettersoep zit vol woordspelingen en associaties en heeft op die manier vele lagen. Het beginnende schrijvertje zal geïntrigeerd raken door de vormen van de letters en de woordjes die je met die rare letters kunt vormen. Maar zo’n kind zal al snel begrijpen dat dat niet alleen concrete zaken zijn zoals huis, kat of soep, maar dat je er ook betekenis aan kunt geven, dat je met fantasie de leukste woordspelingen kan maken.
Lettersoep is een uniek boek, het ontstijgt alle tradities. Wat een genot om je met soepele sprongen tussen concrete en abstracte begrippen heen en weer te kunnen begeven. Wie er in mee kan gaan, bekijkt het leven anders. Eigenlijk is het vooral een filosofisch boek.

De absurditeit van een obsessie
Het gat Gulden PaletØyvind Torseter won met Het Gat het Gulden Palet. Het gat is het verhaal van de charmante hoofdpersoon die op een ochtend wakker wordt en een gat in zijn appartement aantreft. Dit leidt een geheel ander leven. De hoofdpersoon gaat op zoek naar de herkomst ervan, maar blijkbaar is niet voor alles een verklaring te vinden.
Uiteindelijk stopt hij het gat maar in een doos en brengt het naar een laboratorium voor verder onderzoek.

Uit het juryrapport:

Het gat is een grappig boek met een serieuze onderlaag. Het heeft filosofische kwaliteiten met een duidelijke knipoog naar therapieën als mindfulness. De tekenaar drukt zich bewust ietwat stoethaspelig uit, zijn lijnen zijn een beetje lullig bijna. Daarmee relativeert hij de absurditeit van een obsessie. Al met al een relativerend boek. Scandinavisch relativerend! Een prachtig, consequent geheel.

Gulden Palet Oyvind Torseter

De originele prenten van alle genomineerden zijn nog tot en met 19 februari 2017 te zien in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Kijk voor meer informatie op Leesplein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s