Vader-zoonrelatie centraal in nieuwste Harry Potter

Harry Potter and the Cursed Child recensie Harry Potter 8★★★★☆

In een van de eerste scènes van Harry Potter and the Cursed Child bevinden Harry, Ginny, Ron, Hermoine en hun kinderen zich op perron 9 3/4 van King’s Cross Station in Londen. Dit bijzondere perron, waarvandaan de trein naar tovenaarsschool Hogwarts vertrekt, is in veel Harry Potterboeken de plek waar het avontuur begint.

Nieuwe hoofdrolspelers
Maar dit nieuwe boek is niet helemaal te zien als Harry Potter deel 8, om meerdere redenen. Ten eerste is het niet geschreven door J.K. Rowling. Het is gebaseerd op een verhaal van haar en uitgewerkt door John Tiffany en Jack Thorne, die er een toneelstuk van maakten. The Cursed Child is dan ook een theatertekst, ook een groot verschil met de voorgaande boeken. Het derde grote verschil is dat dit boek nieuwe hoofdrolspelers heeft, namelijk Harry’s zoon Albus en zijn beste vriend Scorpius.

Geen fan van Quidditch
The Cursed Child speelt zich af 19 jaar na boek 7. Harry heeft een drukke baan op het Ministry of Magic, is getrouwd en heeft drie kinderen. Zoon Albus begint zijn schoolloopbaan aan Hogwarts. Albus en Harry hebben een moeizame relatie. Albus lijdt eronder dat hij de zoon is van de grote Harry Potter. Hij is zelf maar een middelmatige leerling, die niet van Quidditch houdt en weinig vrienden heeft. Scorpius Malfoy, jawel, de zoon van Draco, is zijn beste maat.

Wat waren Thestrals ook alweer?
Ik beweer dan wel dat dit boek niet is te zien als Harry Potter #8, maar zonder de voorkennis van die boeken is dit gewoon niet te volgen. Dan denk je nu: Quidditch? Draco Malfoy? Waar heeft ze het over?
Toch is het voor mij ook even geleden dat ik de boeken voor het laatst heb gelezen. Want wat waren ook alweer Thestrals? Gelukkig is daar Pottermore (klik op Discover), waar je een uitgebreide uitleg kan krijgen van alle begrippen die je even zijn ontglipt.

Verkleed als Harry
Wat is het fijn om weer samen met Harry, Ron en Hermione op perron 9 3/4 te staan. Ik heb de Harry Potterreeks vroeger verslonden. De sfeer die om de boeken heen hing, vond ik ook geweldig. Ik heb zelf nooit als Harry verkleed in de rij gestaan voor de boeken, maar ik heb het altijd zo gaaf gevonden dat kinderen (en volwassenen!) wereldwijd zo opgewonden waren als er weer een nieuw boek uitkwam.

Samen opgroeien
Wat mij betreft een van de sterkste troeven van de reeks was, dat de hoofdrolspelers ouder werden naarmate de reeks vorderde. Je kreeg echt de kans samen met ze op te groeien, de eerste verliefdheid te beleven en vriendschappen voor het leven te smeden. Daarom vind ik het ook zo leuk om te lezen dat Harry nu een vader is met een drukke baan. Aan het begin van het boek is hij 37, net als ik. Zijn relatie met Albus staat centraal in dit boek. Het is best pijnlijk om te lezen dat Harry af en toe meer van Voldemort begrijpt dan van zijn bloedeigen zoon.

Trip down memory lane
De echte Potterfans zullen zeker genieten van dit boek. Niet zozeer vanwege het verhaal, want dat is wat dunnetjes. Ook letterlijk: dit boek heeft 330 bladzijden, en dan ook nog opgemaakt als theatertekst. De oudere boeken hadden makkelijk 500 bladzijden en dan was de hele pagina gevuld met tekst.
Nee, de fans moeten dit boek lezen omdat het een heerlijke trip down memory lane is. Veel oude bekenden passeren de revue, het zit vol met heerlijke humor en het leest als een trein.

Harry Potter en het Vervloekte Kind verschijnt op 19 november bij Uitgeverij De Harmonie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s