19e eeuws meisje wil geen sokken stoppen

De evolutie van Calpurnia Tate Jacqueline Kelly recensie★★★★☆

Goede recensies kunnen een geweldige aanbeveling zijn voor een boek. In de bibliotheek trok De evolutie van Calpurnia Tate van Jacqueline Kelly mijn aandacht door de prachtige geel-oranje cover met daarop een meisje dat een libelle bewondert. Er zat een sticker op (dat vind ik eigenlijk een doodzonde, maar vooruit) met de tekst: ‘De verrukkelijkste historische roman in jaren. Fris, grappig, scherpzinnig en ontroerend.’ The New Yorker.

Ik had ooit bijna Ik haal je op, ik neem je mee van Niccolò Ammaniti níet gekocht, omdat die op de cover werd aanbevolen door Kluun. Maar nadat ik in de boekhandel een paar zinnen had gelezen, dacht ik dat hij weleens gelijk kon hebben. Terug naar Calpurnia, want naast de mooie cover was de aanbeveling van The New Yorker reden genoeg om het boek mee te nemen uit de bibliotheek.

Norse opa
Calpurnia Tate, roepnaam Calllie, is een meisje van 11 jaar met zes broers. Ze woont in het Texas van 1899. Voor haar ligt een leven van gedienstig sokken stoppen, borduren en eten klaarmaken. Maar Callie heeft geen tijd om al die zaken te leren. Ze is veel te druk met zich te verwonderen over alles om zich heen.
Het meisje blijkt haar interesse voor alles wat groeit en bloeit te hebben van haar opa, die bij de familie inwoont en zich graag terugtrekt in zijn laboratorium. Het is een norse man die zijn kleinkinderen niet uit elkaar kan houden en Callie is dan ook een beetje bang voor hem. Maar als ze het boek van Darwin, Over het ontstaan van soorten, in zijn bibliotheek ontdekt, ontstaat er een band tussen de twee.

Metamorfosekampioen
De evolutie van Calpurnia Tate 
staat bol van de symboliek. Er wordt steeds verwezen naar evolutie, transformatie of metamorfose.Callie vangt een rups, natuurlijk de kampioen van de metamorfose, om zijn gedaantewisseling te bestuderen. Elk hoofdstuk begint met een citaat uit het beroemde boek van Darwin, waarin hij vertelt over de evolutieleer. Calpurnia is 11, ze staat aan het begin van de puberteit, een periode waarin zoals iedereen weet een hoop verandert. Niet alleen je uiterlijk ondergaat een transformatie, ook ga je nadenken over je toekomst. Dat doet Callie steeds, ze is vastbesloten om natuurwetenschapper te worden. Maar kunnen meisjes dat wel? Haar moeder vindt van niet en wil haar transformeren tot een echte dame.

Een rol voor Coca-Cola
Nog meer symboliek is te vinden in het jaartal waarin dit boek zich afspeelt: 1899. De zuidelijke staten hebben nog te maken met de nasleep van de wrede Amerikaanse Burgeroorlog, maar de komst van de nieuwe eeuw (en dus niet millennium, zoals abusievelijk in het boek staat vermeld) brengt ook hoop met zich mee en allemaal nieuwe, opwindende uitvindingen, zoals de auto, Coca-Cola en de telefoon, die ook allemaal een rolletje hebben in het boek. Dat geeft een mooi tijdsbeeld.

Kalkoenen ruilen
Het enige wat me irriteerde waren de zijsprongetjes, die niets aan het verhaal toevoegden en de vaart er af en toe uit haalden. De vriendinnen van oudste broer Harry, papegaai Polly die iedereen liever ziet gaan dan komen en de kalkoenen van broertje Travis, die geen afscheid van ze wil nemen met Thanksgiving. Alhoewel dat laatste ook wel weer aandoenlijk en grappig was, want Callie bedenkt dat de kalkoenen geruild kunnen worden met iemand anders, zodat Travis in ieder geval niet zijn eigen lieveling krijgt voorgeschoteld.
En om nog iets te noemen: de rol van Callies vader blijft heel erg onderbelicht. Nou is hij natuurlijk altijd aan het werk op zijn katoenplantage, maar ik vind het jammer dat ik geen beeld van hem heb gekregen.

Spinnende bontmuts
Jacqueline Kelly schrijft heel gedetailleerd. Daardoor had ik in het begin wat moeite om in het boek te komen. Maar op een gegeven moment had het me te pakken en heb ik het vlug uitgelezen.

Binnenkat Idabelle was een dikke, kalme tijgerpoes die goed was in haar werk en haar eigen mandje in de hoek bij het fornuis had, maar ook vaak naar boven hobbelde om op je kussen te slapen en zich als een spinnende bontmuts om je hoofd te vlijen. Dat was heerlijk in de winter maar onverdraaglijk in de zomer. ’s Zomers werd ze vaak het huis uit gegooid, tot tevredenheid van de buitenkatten, die het met een voldane grijns aanzagen.

Als je, net als ik, kunt genieten van dit soort zinnen, kan dit zeker een boek voor jou zijn.
Jacqueline Kelly schreef dit boek al in 2009, maar pas vorig jaar is de Nederlandse vertaling verschenen. Inmiddels is er een vervolg uit, The Curious World of Calpurnia Tate. Ik weet niet of daar ook een vertaling van komt, maar ik ben er wel erg nieuwsgierig naar geworden.

Ik denk dat De evolutie van Calpurnia Tate een heel geschikt boek is voor nieuwsgierige meisjes (en ongetwijfeld ook enkele jongens) met een interesse voor alles wat met de natuur te maken heeft en en passant wat wil horen over Darwin, Newton en Van Leeuwenhoek.

Uitgeverij Querido, 304 bladzijden, €19,99, vanaf 12 jaar

Op Goodreads kan je trouwens op woensdag 29 juli chatten met Jacqueline Kelly over het tweede boek met Calpurnia in de hoofdrol. Wellicht alleen leuk als je het al hebt gelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s