Een giraffe in spagaat in de rij voor de wc

recensie Hé, wie zit er op de wc? van Harmen van Straaten recensie★★★☆☆

Ik had laatst toevallig een heel rijtje boeken uit de Prentenboek Top 10 te pakken in de bibliotheek. Eerder recenseerde ik al Kom uit die kraan! en Lente, zomer, herfst, winter. Vandaag is het de beurt aan Hé, wie zit er op de wc? van Harmen van Straaten.

Beer moet heel nodig.
Hij loopt naar de wc.
Maar de deur is op slot…
Wat moet hij daar nu mee?
Beer klopt aan en vraagt:
‘Hé, wie zit er op de wc?’

Er komt geen antwoord. Dan komt Varken aangelopen, met een rol wc-papier onder zijn arm. Die moet dus ook. Beer zegt streng dat hij achteraan moet aansluiten. Dan volgen Olifant, Tijger, Pinguïn, Aap en Giraf, allemaal met hoge nood. Maar de wc blijft dicht en wie er op zit blijft lang een raadsel.

Van Straaten heeft al zo’n 400 kinderboeken geïllustreerd en er ruim 50 geschreven. Ik vind in Hé, wie zit er op de wc de tekeningen het sterkt. Varken ziet er heel schattig uit, met zijn knuffelvarkentje en een speelgoedhondje aan een touw. Ook grappig: alle beesten houden hun poten stijf tegen elkaar aan, zo nodig moeten ze, behalve de giraffe. Die maakt juist een spagaat. Het is leuk hoe Van Straaten de spanning opbouwt. Je wordt zelf ook wel erg nieuwsgierig wie er zo lang bezig is op die wc.

IMG_0803.JPG

Ik ben alleen niet zo’n fan van het rijm. De zinnen hebben wisselende lengtes en er worden verschillende rijmschema’s gebruikt. Ik vind het persoonlijk mooier als rijm in kinderboeken heel strak is, zoals Ted van Lieshout bijvoorbeeld doet in de boeken over Boer Boris. Ook Bette Westera rijmt in Held op sokken volgens een vast stramien. Dat leest heel erg lekker voor en dat mis ik helaas in dit boek.
Op de een-na-laatste bladzijde is iets me niet duidelijk. De wc is eindelijk vrij en alle dieren rennen weg. Dat is toch vreemd, aangezien ze allemaal zo nodig moeten? En op de laatste bladzijde maken ze juist ruzie wie er als eerste mag. Het lijkt wel alsof de tekening gespiegeld is afgedrukt.

Ik denk dat het boek leuk is voor kinderen vanaf een jaar of drie die bezig zijn zindelijk te worden. Het is grappig om de ongeduldige dieren te zien. Wat mij betreft had er ook wel een ongelukje mogen gebeuren, want dat hoort bij zindelijk worden.

Uitgeverij Leopold, 32 bladzijden, €13,99, vanaf 3 jaar

Eerder recenseerde ik van Harmen van Straaten Kleine Kladder de piraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s