Prachtige illustraties, overbodig rijm in seizoenenboek

 Lente, zomer, herfst, winter Britta Teckentrup recensie★★★☆☆

Het verstrijken van de seizoenen is een geliefd thema voor prentenboekenmakers. Rotraut Susanne Berner maakte bijvoorbeeld De vrolijke vier seizoenen en in de boeken van Kikker van Max Velthuijs is altijd veel aandacht voor het wisselen van de jaargetijden. De Duitse Britta Teckentrup doet ook een duit in het zakje met Lente, zomer, herfst, winter, dat oorspronkelijk trouwens Tree heet.

Het boek, dat in de Prentenboek Top 10 staat voor volgend jaar, had in de bibliotheek gelijk mijn aandacht. Een boom met prachtig gekleurde bladeren baadt in het maanlicht. Twee vosjes dartelen om de stam en in de takken huist een uil. Door middel van uitsnedes keert de wijze vogel op bijna elke bladzijde terug.

Het boek begint bij de winter. Je ziet dezelfde boom als op de kaft, maar dan bedekt met een laagje sneeuw. In de lente krijgt de boom blaadjes (ik mis eigenlijk een bladzijde dat de boom knoppen heeft) en komen er allerlei dieren uit hun holletjes tevoorschijn. Er komt een nestje in de boom en er gaan appels aan groeien. Teckentrup speelt met kleur om de seizoenen te verbeelden. Ze gebruikt grijs en lichtblauw om de ijzige winter weer te geven. En hoe meer we richting de zomer gaan, hoe feller de kleuren worden, om in de herfst te veranderen in een explosie van rood en bruin.

 Lente, zomer, herfst, winter Britta Teckentrup recensie

De prachtige prenten zijn voorzien van teksten op rijm. Verwacht daar niks bijzonders van. Aan het begin van de lente staat er: Alle blaadjes groeien/En de bloemetjes beginnen te bloeien. Dat is tekst die ook wel weggelaten had kunnen worden. En dit rijm vind ik echt heel lelijk: Er komen jonge beren tevoorschijn/Zou het al bijna lente zijn?

Een boek met een boom als hoofdpersoon hoeft niet statisch te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar The Giving Tree van Shel Silverstein. Maar helaas is Lente, zomer, herfst, winter dat wel. Er zitten geen bijzondere grapjes in het boek. Je ziet steeds alleen die appelboom met net wat andere kleuren, wat andere beestjes en wat andere weersomstandigheden. Ik mis heel erg een verrassingselement.

Volgens het indexkaartje van de bibliotheek is dit boek geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Ik denk dat het al wat eerder voorgelezen kan worden. Kinderen van een jaar of twee zullen het leuk vinden om de veranderingen in de tekeningen aan te wijzen. Ik denk dat kinderen van drie jaar en zeker vanaf vier jaar het boek al snel te saai vinden.

Veltman Uitgevers, 32 bladzijden, €12,50, vanaf 2 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s