Suzie Ruzie en het schaartje – Jaap Robben & Benjamin Leroy

suzie .jpg★★★★☆

Suzie en Hond vervelen zich. De potloden zijn bot, de puzzel wil niet passen en de nieuwe pop is al kapot. Maar dan hoort Suzie een stemmetje vanuit de kast.

‘Wie is daar?’ vraagt Suzie verrast.
‘Ik ben het, en ik heb honger,’ klinkt het zielig uit het laatje van de kast.
‘Honger?’ vraagt Suzie.
‘Wil je snoep? Of lust je een taartje?’
‘Ik heb honger om te knippen! zegt het schaartje.

Eerst gaat er een stukje van de haren van Suzie af. Dan is de hond aan de beurt. Vervolgens moet het hele huis er aan geloven. De gordijnen, de nieuwe pop en de lamp worden door het schaartje onder handen genomen. Maar ook het koffiekopje wordt in tweeën geknipt. En het schilderij mist nu een stukje van de lijst, waardoor het bootje dat er op stond eruit valt.

Het is op elke pagina een klein feestje om te ontdekken wat het schaartje, of eigenlijk die stoute Suzie zelf natuurlijk, onder handen heeft genomen. De boze buurman mist een stuk van zijn broek waardoor je zijn blote billen, met Playboy-tatoeage, ziet. De heg, de lantaarnpaal, de poedel en de auto ontsnappen ook niet aan het schaartje.

Jaap Robben is een echte alleskunner. Hij schrijft voor kinderen en volwassenen. Zijn romandebuut Birk won vele prijzen. Ook gedichten behoren tot zijn repertoire. Suzie Ruzie en het schaartje is een grappig verhaaltje op rijm. Het rijm heeft geen vast schema en voegt wat mij betreft niet heel veel toe, zoals het bijvoorbeeld wel doet bij Held op sokken. Zonder rijm was het ook een leuk verhaal geweest.

De tekeningen van Benjamin Leroy zijn heel humoristisch. Kinderen moeten vast hardop lachen om de blote billen van de boze buurman, het geknipte hondje en alle items die je helemaal niet met een schaar kunt doorknippen. Ik vond de angstige blik van het hondje op de laatste bladzijde echt hilarisch, wanneer de hamer aankondigt dat hij morgen tikkertje wil spelen. Leroy deinst er ook niet voor terug wat macabere humor te gebruiken. Uit de buik van de knuffelbeer van Suzie steekt een zwaard, zijn ogen zijn veranderd in kruisjes. Dat zal wellicht niet bij alle kinderen in goede aarde vallen

IMG_9558.JPG

Suzie Ruzie en het schaartje is gewoon een heel grappig boek voor kinderen vanaf een jaar of twee. Laat ze zelf aanwijzen wat Suzie allemaal heeft vernield om ze bij het verhaal te betrekken. En vergeet niet thuis goed de schaar op te bergen voordat ze op ideeën komen!

Uitgeverij Gottmer, 32 bladzijden, €12,95, vanaf 2 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s