Kom uit die kraan!! – Tjibbe Veldkamp & Alice Hoogstad

9789047707271.jpg★★★★☆

Naast het Prentenboek van het Jaar wordt ook altijd een Prentenboek Top 10 bekendgemaakt. Een van die tien topprentenboeken voor 2017 is Kom uit die kraan!! van Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad.

Bart is gefascineerd door de bouw. Hij vindt het mooi om te kijken naar graafmachines, hijskranen en cementmixers. Elke dag neemt hij een kijkje op het bouwterrein, maakt een praatje met de bouwvakkers en vraagt zich af hoe het zou zijn om zelf de machines te besturen.

Op een dag komen er twee grotere jongens langs, die Bart uitdagen om het terrein op te gaan terwijl de bouwvakkers aan het lunchen zijn. Dat durft Bart wel, maar hij zegt tegen de jongens dat ze dan wel de politie moeten bellen, want het mag niet. En dan gaat het natuurlijk mis. Bart rijdt met de stoomwals over een auto heen, stort een berg cement op straat en klimt in de hijskraan. Ai, ai, die Bart is wel heel erg stout. Of toch niet? De clou van het verhaal is te leuk om hier te verklappen, maar Bart blijkt alles met een goede reden te doen.

Wat een verrassend leuk boek heeft Tjibbe Veldkamp geschreven! Kleine hijskraanliefhebbers kunnen hun hart ophalen met dit fijne verhaal, waarin Bart uiteindelijk de held van de dag wordt. Hartverwarmend, en grappig!

Bart ging op de stoel van de kraanmachinist zitten. ‘Eens kijken of ik de zwaaiarm kan besturen,’ zei hij.
Hij startte de motor, liet de zwaaiarm zwaaien en tilde een politieauto de lucht in. De bouwvakkers zagen het vanuit hun keet.
Ze renden naar buiten en riepen: ‘Bart, komt uit die kraan!’
‘Ja!’ riepen de grote jongens. ‘Bart, kom uit die kraan!’
‘Nee!’ riepen de agenten in de politieauto. ‘Zet ons eerst neer, Bart, en kom dan uit die kraan!’

De tekeningen van Alice Hoogstad maken het boek tot een feestje. Wat een prachtige, herkenbare stijl heeft ze toch. Doordat Hoogstad niet volgens ‘de regels’ tekent, met een verdwijnpunt en een horizon, gunt ze zichzelf artistieke vrijheid. En daardoor kan ze alle hoofdelementen naast elkaar tekenen, ze overlappen elkaar niet. Ze gebruikt felle, heldere kleuren om de belangrijkste elementen op de pagina de nadruk te geven. De minder belangrijke elementen schildert ze in vrolijke pastelkleuren.

 

 

IMG_6169.JPG

Kom uit die kraan!! is een geweldig leuk boek voor alle stoere jongens en meiden die houden van cementwagens, walsen en hijskranen en die ervan dromen een held te zijn.

Uitgeverij Lemniscaat, 26 bladzijden, €13,99, vanaf 3 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s