Interview Sanne Rooseboom over ‘Jippie! Een humeurig sprookje’

Sanne2.jpgSanne Rooseboom (1979) debuteerde onlangs als kinderboekenschrijver. Haar boek Jippie! Een humeurig sprookje kwam uit bij Van Holkema & Warendorf. Schrijven zit Sanne in het bloed. Ze is journalist en schreef onder andere voor De Pers, HP/De Tijd en Vrij Nederland. Ook was ze een paar jaar correspondent in London voor diverse media. Maar de wens om een kinderboek te schrijven sluimerde altijd op de achtergrond.

Hoe ben je begonnen aan Jippie!?

‘Ik had veel half uitgewerkte plannen liggen voor een boek en ik voelde een enorme druk op mezelf om eens iets af te maken. Ik verdiende mijn geld wel met schrijven, maar niet met wat ik zelf heel erg leuk vond. Ik dacht bij mezelf: ‘Ik ben halverwege de dertig, straks ben ik tien jaar verder en heb ik nog geen kinderboek geschreven.’

Je hebt twee jonge dochtertjes. Waar haalde je de tijd vandaan om te schrijven?

‘Het magische woord is focus. Ik was er echt op gebrand om dit boek te schrijven. Ik had een soort ‘to do lijstje’ gemaakt en bovenaan stond dat ik een kinderboek ging schrijven. Op de slaapkamer van mijn oudste dochter heb ik een hoekje met een computer. Daar ging ik bijna elke avond zitten tikken, terwijl zij in slaap viel. Dan werkte ik ongeveer twee uur door, of langer als het goed ging.’

En werkte dat?

‘Zeker! Ik schreef soms een paar duizend woorden per week. Maar ik vond ook dat ik die discipline moest hebben. Anders zou ik maar een beetje Netflix zitten kijken. Je kan wel heel romantisch denken dat je een hutje huurt op een Schots eiland en daar je bestseller schrijft, maar in de praktijk kwam het voor mij gewoon neer op uurtjes pakken, heel consequent. Het was een enorme opluchting dat het lukte!’

Deze diashow vereist JavaScript.

Heb je gelijk uitgeverijen benaderd toen je boek af was?

‘Ik had een groepje mede-aspirantschrijvers om me heen. Een was optimistischer dan ik, die ging haar werk opsturen naar uitgeverijen. Ik was het aan het uitstellen, omdat ik dacht dat het toch niks zou worden. Maar zij kreeg echt leuke reacties van uitgeverijen en toen dacht ik: ‘Nou moet ik ook!’ Dat is vreselijk spannend natuurlijk.
Ik had het wel aan veel kinderen laten lezen en ook weer herschreven, maar nog niet aan een buitenstaander. De uitgeefster van Unieboek/Spectrum stuurde me een hele uitgebreide mail met wat er nog veranderd kon worden aan mijn boek. Eigenlijk waren dat vooral wat kleine dingetjes. Sommige acties in het boek pasten niet bij de leeftijd van de hoofdpersoon.
Ze schreef ook dat ze om mijn boek heeft moeten lachen. Dat is zo leuk om te horen. Schrijven doe je in je eentje, je hebt geen idee of een ander het ook leuk vindt. Als iemand anders dan je moeder er om heeft moeten lachen, ja dat is mooi!’

Jippie! gaat over de humeurige prinses Super, die in een land woont waar iedereen altijd lacht. Ze gaat naar Grom, een land met chagrijnige inwoners, om te zoeken naar haar droomprins. Ben je zelf meer een inwoner van Jippie of van Grom? 

‘Ik kan zelf wel behoorlijk Grom zijn. Zo van: ‘Wacht maar, de regenbui komt er zo aan.’ Maar natuurlijk niet de hele tijd. Het boek is natuurlijk lekker overdreven en ongenuanceerd. Dat is het fijne aan het schrijven van een sprookje.
Mijn driejarige dochter kan trouwens ook heel humeurig zijn. Dan vindt ze de grapjes van haar papa en mama niet leuk. Dan zeg ik: ‘Wat ben je grommerig vandaag!’ We hebben het dus al in de vocabulaire opgenomen.
Maar ook in het echte leven kom je trouwens die grote tegenstellingen tegen. Het extreem negatieve van de reaguurders bijvoorbeeld, tegenover de blije teksten uit Happinez magazine. Als ik die soms tegenkwam dacht ik: ‘Hé, dat zou zo een quote van Prins Rolf kunnen zijn!’

Je eerste boek is nu overal te koop. Wat heb je nog meer voor plannen in kinderboekenland?

Ik geniet nu vooral volop van het avontuur dat er iets van mij in de winkel ligt. Ik had onlangs de boekpresentatie, in een zaal in de Goudse bibliotheek. Net een huwelijk eigenlijk: gasten uit verschillende hoeken van mijn leven, geëmotioneerde ouders, toffe toespraakjes. Ik had een Kom-je-uit-Grom-of-uit-Jippie-quiz en las het eerste hoofdstuk voor. Het was vreselijk leuk.
In september komt mijn tweede boek uit. Dat heet Het Ministerie van Oplossingen en verschijnt bij Van Goor. En ondertussen ben ik ook bezig aan een vervolg op Jippie! Daarin gaat de prinses op een nieuw avontuur.’

Bekijk hier een filmpje van Sanne die voorleest uit Jippie! Een humeurig sprookje:

Sanne maakte ook een leuke website voor het boek. Meer informatie over Sanne’s werk als journalist vind je op haar eigen website.

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 112 bladzijden, €11,99, voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s