De zoute goudvis – Paul Biegel & Mies van Hout

★★★★★goudvis

Dit boek stond al lange tijd op mijn leeslijst, dus ik was verguld toen ik het in de bieb zag staan.
Paul Biegel, dit jaar alweer tien jaar dood, schreef kinderromans en korte verhalen. In De zoute goudvis zijn zeven van die verhalen verzameld en geïllustreerd door Mies van Hout. En wat een prachtige verzameling is het geworden.

In De drie vogeltjes maken we kennis met Hip, Wip en Nipperdenipsi Pip, die een voorkeur hebben voor alles wat glimt. De graskabouter heeft zijn eigen ziekenhuis waar hij zorgt voor torren, kevers, rupsen en een bijzonder kieskeurige vlinder. Hij is nogal kortaf tegen zijn patiënten, maar ze mogen niet klagen want hij helpt ze maar mooi. Om De ondeugende schoenen moest ik hardop lachen. Alle schoenen gaan ’s avonds de hort op en kunnen zonder die lastige voeten eindelijk zelf eens bepalen welke kant ze op gaan.

De deftigste schoenen, de netste en de mooist gepoetste, die liepen dwars door alle plassen. Lekker.
De afgetrapte schoenen, de vieze en de kapotte, die liepen juist heel keurig, met langzame rechte passen, om alle viezigheid heen.
De schoenen van de oude mensen huppelden.
De schoenen van de kinderen liepen bedaard.
En de oudste schoenen trokken lange neuzen tegen de nieuwe schoenen in de etalages. Want die durfden niet mee.

Het verdwaalde konijn raakt te ver van huis en ontmoet een oude kraai. Die wil het konijntje wel weer thuis brengen, maar alleen als hij schone oren heeft en geen vlooien. Jacob Kikker ontmoet een arrogante Roemeense kikker die graag teruggeroeid wil worden naar zijn thuisland. Want in de sloot bij Jacob stinkt het, is het water giftig en zijn de eenden maar een stelletje mispunten. De nevelkindertjes is een ontroerend verhaal van de oude boer Japik, die elke avond kleine kindertjes zonder schoentjes door zijn tuin ziet lopen. Ze laten geen voetstapjes na, dus de dochter van Japik gelooft niet dat ze bestaan.

In een paar zinnen weet Biegel een karakter neer te zetten. Want karakter, dat hebben de hoofdpersonen van Biegel. Ze zijn nukkig en eigenwijs, maar ook vriendelijk en behulpzaam. Net echte mensen dus!
Wat een geluk hebben we toch dat Paul Biegel 81 jaar is geworden en zo productief is geweest. En wat zijn zijn verhalen nog steeds mooi. Dit boek is heel geschikt om jonge kinderen vanaf een jaar of vier kennis met Biegel te laten maken. De verhalen zijn precies lang genoeg om er een uit te kiezen voor het slapen gaan of om door juf voor te lezen in de klas.
De prenten van Mies van Hout zijn vrolijk en kleurig , met grappige details. Zoals de vlinder die een infuus bij zich draagt en de koningin die van al het huilen om haar overleden goudvis een rode neus heeft gekregen. Het boek is inmiddels weer terug in de bibliotheek, maar komt zeker op mijn boekenwenslijst te staan. Een parel om in huis te hebben.

Processed with MOLDIV

Uitgeverij Lemniscaat, 62 bladzijden, €16,95, voorlezen vanaf 4 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s