Woutertje Pieterse Prijs voor Stem op de okapi

stem-op-de-okapiEdward van de Vendel en Martijn van der Linden hebben samen de Woutertje Pieterse Prijs 2016 gekregen voor Stem op de okapi, zo werd gister bekend in de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam.

De prijs, waaraan een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro is verbonden, werd daarmee voor de 29e keer uitgereikt. Stem op de okapi is uitgegeven door Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij. Vanwege het overlijden van juryvoorzitter Wim Brands op 4 april jl. is de prijsuitreiking uitgesteld van 9 april naar 16 mei.

Uit het juryrapport

Gedreven door nieuwsgierigheid en een ongebreidelde fantasie proberen Edward van de Vendel en Martijn van der Linden de ziel en de aard van de okapi in dit boek te vangen in woord en beeld.

Schrijver en illustrator blijken er niet naar te streven de lezer een compleet feitenrelaas over de okapi te presenteren. Ze hebben de okapi daarentegen benaderd als kunstenaars, hem op de fiets gezet, hem rood gemaakt met blauwe strepen, hem bezongen in liedjes. Ze hebben in hun benadering van de okapi die ‘gewoon’ in dierentuinen rondloopt, de deur naar onbegrensde creativiteit en fantasie wagenwijd opengezet. Hun okapi is poëzie. Hij doet ons verwonderen en verbazen, en is het ultieme bewijs dat er zonder verbeelding geen werkelijkheid is.

Genomineerde titels 2016

Naast Stem op de Okapi nomineerde de jury dit jaar Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… van Thé Tjong-Khing, De Hemel van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven, Een aap op de WC, een dierentuin in oorlogstijd van Joukje Akveld, Rond vierkant vierkant rond van Ted van Lieshout en Tijs en de eenhoorn van Imme Dros en Harrie Geelen. Per genomineerde titel is 1000 euro beschikbaar voor de auteur(s). 

Kijk voor een lijst van eerdere winnaars op de website van de Woutertje Pieterse Prijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s