Alfons, NEE! Dat is niet oké! – Daisy Hirst

9789047707127.jpg★★★★☆

Eerst was Natalie er. Toen kwam Alfons erbij. Zo begint Alfons, NEE! Dat is niet oké! het tweede boek van de Britse Daisy Hirst. Ze vinden het leuk om de duiven een naam te geven (Natalie kiest voor Laurentien, Alfons voor Banaan), ze houden ervan om dingen van het stapelbed te gooien en om samen te knutselen. Maar er zijn ook dingen aan Alfons die Natalie niet zo leuk vindt. Zo tekent hij vaak op de dingen die ze maakt, of hij eet ze op.

Als Natalie Alfons op een dag betrapt terwijl hij haar lievelingsboek opeet is de maat vol. Ze stopt al haar woede in een tekening en sluit zichzelf op in de badkamer. Als ze in bad zit, hoort ze een vreselijk lawaai uit de huiskamer. Ze is bang dat Alfons iets is overkomen. Maar dat blijkt mee te vallen. Er is van alles omgevallen terwijl Alfons het boek van Natalie weer probeerde te maken. Zus en broertje zijn weer vriendjes.

IMG_5636.JPGAlfons, NEE! Dat is niet oké! scoorde ik in de bibliotheek en is inmiddels een ware hit hier in huis. En ik begrijp het helemaal. Natalie en Alfons zijn schattige wezentjes. Natalie is rood en heeft grappige flappers aan de zijkant van haar hoofd die voor oren moeten doorgaan. Alfons is klein en blauw, heeft drie monsterachtige tandjes en oren als van een konijn. Ze doen samen leuke en stoute dingen, maken ruzie en worden weer de beste maatjes. Precies zoals het bij echte broertjes en zusjes ook gaat.
Er zit veel humor in het boek, vooral Alfons is grappig. Hij wil Natalies boek plakken met jam en probeert met een stofzuiger de plakbandhouder van de kast te krijgen.

Hirst heeft Natalie en Alfons heel eendimensionaal getekend, maar toch zijn het echte karaktertjes. Natalie ziet er af en toe echt wanhopig uit. Als Alfons aan haar tekening knabbelt, welt er een traan op in haar oog.

Ik denk dat kinderen vanaf een jaar of drie met een jonger broertje of zusje zich kunnen herkennen in dit boek. Zeker als dat jongere broertje of zusje af en toe ook zo stout is als Alfons.

Uitgeverij Lemniscaat, 34 bladzijden, €13,95, vanaf 3 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s