Baas van de wereld – Pieter Koolwijk & Elly Hees

baas.jpg★★★☆☆

Vrienden Ivo en Mila ontmoeten een man die beweert de baas van de wereld te zijn. Hij ziet eruit als een zwerver en loopt met een winkelwagentje vol rotzooi over straat. Het kost hem dan ook enige moeite om de twee te overtuigen dat hij werkelijk de baas is.

Hij legt een steentje op de weg en vertelt Ivo en Mila dat een man een ster in zijn ruit zal krijgen door het steentje. Doordat de man de volgende dag niet met de auto naar zijn werk kan, zal hij geen ongeluk veroorzaken en heeft de politie tijd om een bende inbrekers op te pakken. Als voor de ogen van Ivo en Mila een auto een ster in zijn ruit krijgt en ze een paar dagen later op het nieuws horen dat een bende dieven is gepakt, zijn ze overtuigd.

Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van Ivo, een praatgrage jongen. Zijn ouders hebben weinig begrip voor hem en vinden hem meestal maar irritant. Mila is juist een heel stil meisje. Ze wordt vreemd gevonden omdat ze zo weinig zegt. Ze is door haar moeder verlaten toen ze klein was.

Baas heeft veel kritiek op de wereld. Hierdoor wordt het boek soms wat moralistisch.

‘Waarom zijn jullie zo druk met groepjes maken? Alles en iedereen wordt verdeeld op basis van geloof, huidskleur, afkomst, rijkdom, voetbalshirts. Totaal nutteloos. Jullie zitten allemaal met elkaar in hetzelfde schuitje. Op dezelfde wereld.’

Wel leuk dat Koolwijk incidenten uit de werkelijkheid erbij haalt om Baas zijn punt te laten maken. Zonder zijn naam te noemen, heeft hij het bijvoorbeeld over de kwestie Kenneth Vermeer, de doelman die van Ajax overstapte naar Feyenoord en door Ajacieden wordt uitgekotst. Ook betoogt Baas dat de toekomst bij de jeugd ligt. Hij noemt een voorbeeld uit de praktijk, waarin een student een oplossing heeft bedacht voor het opruimen van de plastic soep in de oceanen (de Nederlandse Boyan Slat).

De verhaallijn van het boek is niet helemaal goed uitgewerkt. Ivo en Mila moeten een pakketje veiligstellen. Maar waarom dat pakketje de wereld kan redden is me niet helemaal duidelijk geworden. Het mooist aan het boek zijn de karakters Ivo en Mila. Goed gekozen van Pieter Koolwijk om een keer niet het meisje de praatzieke persoon te laten zijn. De relatie van Mila met haar biologische moeder speelt een belangrijke rol. Mila heeft er veel verdriet van dat ze door haar is verlaten. Mooi dat Koolwijk ook ruimte heeft gegeven aan dit verdriet, dat geeft balans aan het boek. Het is niet alleen maar kolder. Mila heeft meer aan haar stiefmoeder, die veel meer om haar geeft dan haar biologische moeder. Maar dat ziet Mila (nog) niet. Een biologische band is ook niet alles, dat maakt dit boek duidelijk.
Ook Baas is leuk met zijn vliegende winkelwagentje. Koolwijk heeft er op los gefantaseerd om hem te beschrijven. De overige karakters blijven wat in clichés hangen, zoals de twee kwaadaardige agenten, die om onduidelijke reden achter Baas aanzitten.

De illustraties in kleur van Elly Hees zijn komisch. Ik werd in de bibliotheek naar het boek getrokken door het grappige omslag, waar je Baas, met duikbril op, Ivo en Mila in het winkelwagentje door de lucht ziet vliegen.

Baas van de wereld is een leuk boek voor kinderen vanaf een jaar of negen die mee kunnen gaan in de rijke fantasie van Pieter Koolwijk en die niet terugdeinzen voor wat maatschappijkritiek.

Uitgeverij Lemniscaat, 215 bladzijden, €14,95, vanaf 9 jaar

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s