Ieorg Idur – Roald Dahl & Quentin Blake

ieorg.jpg★★★★☆

Er wordt een hoop herdacht in dit Jaar van het Boek. Zo is het bijvoorbeeld 100 jaar geleden dat Fiep Westendorp werd geboren, maar ook Roald Dahl zou dit jaar honderd zijn geworden. Hij werd geboren op 13 september 1916. Uitgeverij De Fontein grijpt dit aan om elke maand een boek van Dahl in een nieuw jasje uit te geven (klik hier voor het tijdsschema).

Roald Dahl (overleden in 1990) is zonder twijfel een van de meest geliefde kinderboekenschrijvers ooit. Ik ben zelf opgegroeid met zijn boeken en ik kan niet wachten tot mijn zoons oud genoeg zijn om ze voor te lezen uit De GVR, Matilda en al die andere klassiekers. Misschien kan Ieorg Idur, een van de laatste boeken van Dahl, al wat eerder uit de kast. Volgens de classificatie van de bibliotheek is dit boek geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 6 jaar.

Meneer Hoppe is al jaren stiekem verliefd op zijn onderbuurvrouw, mevrouw Zilver. Ze maken wel eens een praatje, maar meneer Hoppe is veel te verlegen om haar mee uit te vragen. Bovendien heeft ze eigenlijk alleen maar oog voor haar schildpadje Rudi. Ze is dol op hem, maar ze zou willen dat hij eens wat sneller zou groeien. Meneer Hoppe verzint een toverspreuk waar Rudi van zou moeten groeien. Weet hij zo het hart van zijn onderbuurvrouw te veroveren?

Ieorg Idur won in 1991 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury, die dus postuum aan Dahls uitpuilende prijzenkast werd toegevoegd. En het is nog steeds een heel geestig boek. In veel boeken van Dahl is een kind de held. Wat dat betreft valt dit boek misschien wat uit de toon in zijn oeuvre, want er is geen kind in te bekennen. Maar ook hier zijn de volwassenen niet al te snugger en kan je heerlijk om ze lachen. Mevrouw Zilver is zo dom om te geloven in een toverspreuk die haar buurman heeft verzonnen en meneer Hoppe is zo blind van verliefdheid dat hij niet inziet dat zijn onderbuurvrouw ook nooit helemaal tevreden met hem zal zijn. Zelfs over haar lieve Rudi heeft ze wat te zeuren. Van zo’n vrouw moet je juist snel wegrennen!

De boeken van Dahl zouden niet compleet zijn zonder de tekeningen van Quentin Blake (inmiddels 83 en nog steeds heel actief). Zijn wat slordige stijl is onmiskenbaar. Hij weet Zilver en Hoppe precies de juiste, onnozele blik mee te geven.

esio trot2.jpg

 

Op 3 mei verschijnt bij De Fontein het boek in een kleureneditie. Er is ook een goedkopere pocket, met de tekeningen in zwart-wit. Het is dus een prachtig jaar om een nieuwe generatie met Dahl en Blake bekend te maken.

Uitgeverij De Fontein, 64 bladzijden, €8,99 (pocketeditie), vanaf 6 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s