Kleine muis zoekt een huis – Petr Horáček

kleine muis★★★★★

Een muis vindt een appel, maar die past niet in haar holletje. Dus moet kleine muis op zoek naar een nieuw onderkomen. Ze klopt aan bij een mol, een konijn en een das, maar die hebben geen plek in hun hol. Onderweg neemt de muis steeds hapjes van de appel, want van dat zoeken krijg je natuurlijk trek. Een beer heeft plek zat in zijn hol, maar de muis rent bang weg. Uiteindelijk komt ze weer bij haar eigen huis terecht, waar de appel inmiddels heel goed in past. Eind goed, al goed.

Kleine muis zoekt een huis heeft alle elementen in zich om een geweldige voorleeservaring te zijn. De van oorsprong Tsjechische Petr Horáček heeft met kleine muis een hele schattige, aansprekende hoofdpersoon geschapen. Er wordt veel gebruikt gemaakt van herhaling, een heel belangrijk element in boeken voor de allerkleinsten. Door de verschillende dierenkarakters kun je je uitleven met stemmetjes als je dat zou willen. Ook eindigt het boek waar het begon, bij het holletje van kleine muis. Dat maakt het verhaal mooi rond.

Maar het mooiste aan dit boek zijn de doorkijkjes. Steeds als mol voor een hol staat, zie je een doorkijkje naar de volgende bladzijde in het boek. En als je omslaat en in het hol van een van de dieren bent beland, kijk je via hetzelfde doorkijkje naar de muis, die nog buiten het holletje staat. Simpel maar o zo doeltreffend.

Wat mij blijft fascineren is de uitdrukking op het smoeltje van het muisje. Op de eerste bladzijde ziet de muis vanuit haar holletje, een doorkijkje in de bladzijde, de appel liggen. Haar bekkie is rond, alsof ze zegt: ‘Oooh, wat een mooie appel!’ Als je de bladzijde omslaat, zie je dezelfde muis die vanuit haar holletje met een touw de appel naar binnen probeert te krijgen. Maar nu lijkt het alsof haar ronde bekkie duidt op de inspanning om de appel naar binnen te krijgen. Door de context lijkt het alsof je naar een ander muisje zit te kijken, maar het is dezelfde als die van een bladzijde eerder.

9025740871_E8.gifKleine muis zoekt een huis verscheen tien jaar geleden in het Nederlands. In 2008 werd het benoemd tot prentenboek van het jaar. Het is dus nog niet eens zo heel erg oud. Ik had eerlijk gezegd het idee dat het al ouder was. Ik denk dat dat komt omdat dit boek alles in zich heeft om een klassieker te worden, net zoals Rupsje Nooitgenoeg dat is. Net als het beroemde boek van Eric Carle is Kleine muis zoekt een huis gemaakt door middel van een collagetechniek. Het zijn uitgeknipte tekeningen die op een geschilderde achtergrond worden geplakt.

Dit boek is een perfect verjaardagscadeau voor peutertjes. Ze kunnen er dan nog jaren van genieten. Het zou trouwens geen overbodige luxe zijn als de uitgeverij een editie zou kunnen maken met dikke kartonnen bladzijden. Hier moest de plakbandautomaat er al snel aan te pas komen om de doorkijkjes te repareren.

Vergeet ook niet om een kijkje te nemen op de mooie website van Petr Horáček. Hij houdt ook actief een blog bij, erg leuk om te volgen.

Uitgeverij Gottmer, 32 bladzijden, €13,95, vanaf 2 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s