Oscar en de Ornikop – Harm de Jonge

Omslag_Oscar.jpg★★★★☆

Als Oscar ’s avonds in bed ligt, krijgt hij een bezoek van de Ornikop, een grote vogel met een mensenhoofd. Die neemt hem mee op reis naar de eilanden Honniebel, Weetglip en Bawaï.

Het sprookje Oscar en de Ornikop heeft geen vrolijk uitgangspunt. Oscars moeder is dood en hij wordt gepest op school. De dag dat de Ornikop hem bezoekt, hebben Melle en Bram het potje waar zijn rups in zit stukgegooid. Als Oscar naar juf Spaanhout gaat, vindt zij dat hij niet moet zeuren.

Op het eiland Honniebel woont Karamella, ook wel de Grote Moeder genoemd. Ze gebruikt woorden als ‘suikerbolletje’ en ‘kakelsnoesje’ om Oscar te troosten.

‘Mijn hoofd zit vol nare herinneringen, mevrouw.’
‘Ik weet ervan,’ zegt de koningin. ‘Herinneringen kun je niet zomaar wegblazen. Maar ik kan wel lief voor je zijn. Dan krijg je er nieuwe herinneringen bij. Mooie, die de oude in een hoekje drukken.’

Ze vertelt dat ze het nare gaat inpakken met lieve woorden. ‘Dan dek ik het toe met hersenlapjes. Dat zijn eigenlijk pleisters in je hoofd.’ Aan Honniebel zit een ander eiland vastgeketend. Het is een strafeiland waar kinderen en volwassenen zitten die een ander pijn hebben gedaan. Oscar ziet er een klasgenootje rondlopen die hem heeft geschopt.

Op het tweede eiland ontmoet Oscar Tikkie Vergat, de vader van Karamella. Hij verzamelt nare herinneringen, want de mooie willen de mensen meestal niet missen. Hij vist wat herinneringen uit Oscars hoofd waarin hij door klasgenootjes wordt gepest. Ook dit eiland heeft een strafeiland, waar pestkoppen zitten opgesloten. Oscar ziet de jongens die zijn rups hebben gestolen en juf Spaanhout.
Op het derde eiland woont Bjoetie Bobèl. Ze zaait dromen en leert Oscar dat hij zijn nare gedachten om kan buigen.

‘Als je zorgen hebt, zie je alles donker,’ zegt ze. ‘Maar het is zonde om geen kleur te zien. Als de kleur even zoek is, moet je die er zelf gewoon bij dromen.’

 

De moeder van Oscar is overleden, toch is Oscar en de Ornikop geen boek over de dood. Het boek laat zien hoe je om kunt gaan met nare gebeurtenissen en pestkoppen. Dat doet Harm de Jonge aan de hand van de drie karakters. Eerst moet er veel geknuffeld worden als je verdrietig bent, vervolgens moet je met mooie herinneringen de nare verdringen en je moet blijven dromen en zo je eigen ideale wereld creëren. Ik denk dat dit heel bruikbare tips kunnen zijn voor kinderen die met traumatische gebeurtenissen te maken hebben gekregen.
Wel een puntje van kritiek: het is allemaal behoorlijk zwart-wit gesteld. Er is een zielige jongen die wordt platgeknuffeld, de rest is een pestkop en moet een straf uitzitten op een stinkend eiland. Nou hoort dat ook wel bij een sprookje, de strijd tussen goed en kwaad, maar ik had het leuker gevonden als Oscar toch ook iemand in de ‘echte’ wereld zou hebben die aan zijn zijde zou staan.

Koningin-Karamella1Oscar en de Ornikop is voorzien van sfeervolle, dromerige tekeningen van Charlotte Dematons, die in deze uitgave veel ruimte krijgt voor haar creaties. Haar stijl past heel erg goed bij het verhaal. De tekening waarop Oscar voor het eerst bezoek krijgt van de Ornikop is prachtig. In verschillende blauwtinten zie je Oscar in zijn bed liggen. Op de deken valt de schaduw van de grote vogel. Een rood veertje dwarrelt de slaapkamer binnen. Samen met Oscar hou je je adem in, in afwachting van wat er gaat gebeuren.

Oscar en de Ornikop is een boek voor gevoelige kinderen, voor dromers die in de klas misschien een beetje buiten de boot vallen en gepest worden.

Lees meer over het boek op de website van Harm de Jonge.

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 80 bladzijden, €14,50, vanaf 8 jaar

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s