Het wonder van jou – Jan Paul Schutten & Floor Rieder

het wonder.jpg★★★★★

Op mijn lijstje favoriete boeken van vroeger staat de reeks Van Nul tot Nu. Voor wie het niet kent: in stripvorm wordt de vaderlandse geschiedenis verteld. Er verschenen vier delen en een vijfde algemene deel. Ik heb ze verslonden. Toen ik geschiedenis ging studeren zag ik tijdens een tentamen zelfs een studiegenoot met de boeken rondlopen. Dat begreep ik helemaal. Door de geweldige tekeningen, de eenvoudige teksten en vooral de humor bleef de inhoud goed hangen.

Ik moest aan de serie denken toen ik Het wonder van jou en je biljoenen bewoners, van het duo Jan Paul Schutten en Floor Rieder, onder ogen kreeg. Hun eerste samenwerking, het geweldige Het raadsel van alles wat leeft, zorgde voor flink wat vulling in hun prijzenkasten. Ging hun eerste boek over het ontstaan van het leven op aarde, dit tweede boek gaat over de werking van het menselijk lichaam. Cellen, organen, DNA en andere ingewikkelde materie wordt besproken. Toch weten Schutten en Rieder het begrijpelijk te maken. En dat komt door de luchtige toon van Schutten en de prachtige illustraties van Rieder. Net als in Van Nul tot Nu weten de makers taaie stof heel aantrekkelijk te presenteren en speelt humor een grote rol.

IMG_5140.JPG

Ik kan me dan ook goed voorstellen dat dit boek een geweldige hulp kan zijn als de biologielessen op school net niet helemaal je ding zijn. Rieders illustraties zijn niet alleen heel leerzaam, zoals de verschillende dwarsdoorsnedes van organen, maar ze zijn ook heel mooi om te bekijken. Zoals de tekening die laat zien dat al je aders aan elkaar geplakt wel bijna twee rondjes om de aarde kunnen maken. Erg grappig is haar tekening van hoe menstruatie in de reclame wordt gepresenteerd (als een feestje) en hoe het in werkelijkheid is (je hebt pijn, honger en voelt je ellendig).

Schutten heeft weer allemaal grappige feitjes verzameld. Wist je bijvoorbeeld dat eyeliner bij de Egyptenaren vandaar komt? Het verhaal gaat dat Cleopatra een goedje in haar ogen deed om haar pupillen te vergroten, omdat grotere pupillen er mooi en vriendelijk uitzien. Door de brandende Egyptische zon moest ze haar ogen zwart omranden, om het zonlicht weer enigszins te blokkeren. Die zwarte oogmake-up is nu nog steeds populair.
En hoe weet een pijnstiller nou eigenlijk waar de pijn in je lijf zit? Nou, dat weet hij dus niet. De pijnstiller werkt op dat deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat je pijn ervaart.

Schutten legt ook uit, dat je spieren in je dikke darm zogenaamde gladde spieren zijn, die je niet kunt trainen.

Als je een dikke buik hebt, kun je dus niet beweren dat dat door je extreem gespierde darmspieren komt.

He, jammer!

Ik kan niet anders zeggen dat Schutten en Rieder het wederom hebben geflikt: lastige materie aantrekkelijk presenteren. Niets dan lof dus voor dit boek. Zouden ze nog een samenwerking in de planning hebben?

Uitgeverij Gottmer, 160 bladzijden, €24,95, vanaf 10 jaar 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s