Op zoek naar de zeekip – Joke Eikenaar

zeekip★★★★☆

Je hebt zeehonden, zeekoeien en zeepaarden, maar bestaat er ook zoiets als een zeekip? Deze grappige vraag vormt de kern van het boek Op zoek naar de zeekip van Joke Eikenaar.

Op de boerderij vertelt Hond aan de andere dieren dat hij op het strand een zeehond heeft ontmoet. ‘Een hond, net als ik, maar dan met een vissenstaart.’ De dieren van de boerderij hangen aan zijn lippen als hij over deze bijzondere ontmoeting vertelt.

‘En zal ik je eens wat vertellen? Er bestaan ook zeekoeien en zeepaardjes!’ Iedereen roept door elkaar van opwinding. ‘En een kip?’ kakelt Kip schel. ‘Is er ook een zeekip?’ Hond denkt even na. ‘Nee, die niet,’ zegt hij dan beslist. ‘Nee?’ Kip zet beledigd haar vleugels in haar zij. ‘Wedden van wel? Als er een zeehond en een zeekoe en een zeepaard is, dan is er ook een zeekip. Hij is alleen nog niet ontdekt. Dus dat ga ik doen.’ Iedereen staart Kip sprakeloos aan.
‘Maar… hoe wil je dat dan doen?’ sputtert Hond. ‘Jij kan helemaal niet zwemmen!’
‘Grote ontdekkingsreizigers laten zich niet tegenhouden door een beetje water,’ zegt Kip.

De eigenwijze en dappere kip knutselt zelf een duikuitrusting in elkaar en vertrekt naar de bodem van de zee, op zoek naar haar verre verre verre nicht de zeekip. Ze ontmoet allerlei bijzondere zeedieren. Natuurlijk de zeehond, de zeekoe en het zeepaard, maar ook de minder bekende zeekat (een inktvis), zeemuis (een worm) en zeevarken (een zeekomkommer waar nog weinig over bekend is). Ook voor de voorlezers valt er dus nog het een en ander op te steken. De zeekip bestaat natuurlijk niet, dat weten we, maar door haar volhardendheid en creativiteit weet Kip er toch een te vinden.

Joke Eikenaar tekent en schrijft van kleins af aan, maar haar carrière lijkt in eerste instantie een andere richting op te gaan. Als ze in 1999 schoolboeken voor speciaal onderwijs mag illustreren merkt ze dat daar haar passie ligt. Tegenwoordig richt ze zich ook weer op het schrijven. Op zoek naar de zeekip is het tweede prentenboek dat helemaal van haar hand is. Vorig jaar verscheen Besje Prinsesje bij Uitgeverij Clavis.

Eikenaars Kip is er een met karakter: trots, eigenwijs en onbezonnen, maar bovenal dapper en avontuurlijk. Ze laat zich door niemand van de wijs brengen in haar zoektocht naar een zeekip. Eikenaar speelt in haar tekeningen mooi met het licht. Op de onderwaterprenten zie je de zonnestralen tot de bodem dringen, dat maakt ze heel sfeervol en geeft de prenten diepte.

Processed with MOLDIV

Op zoek naar de zeekip is een grappig boek, dat laat zien dat je niet altijd hoeft te geloven wat iedereen zegt. Als je maar dapper genoeg bent, kun je op zoek gaan naar je eigen waarheid. Heel geschikt voor kleine avonturiers vanaf een jaar of vier.

Uitgeverij De Vier Windstreken, 32 bladzijden, €14,50, vanaf 4 jaar

Ik heb dit boek opgestuurd gekregen door Uitgeverij De Vier Windstreken om te recenseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s