Crictor – Tomi Ungerer

IMG_4992.JPG★★★★☆

Zoals jullie wel zullen begrijpen ben ik meer een lezer dan een tv-kijker. Het enige wat ik af en toe kijk is óf echt heel erg slechte televisie in de categorie ‘Say yes to the dress’ óf een documentaire. Ik heb laatst nog genoten van de docu over Astrid Lindgren bij het Uur van de Wolf. Ook Netflix is een goudmijn voor documentaires en dan vooral de Amerikaanse versie (er zijn wat trucjes waardoor je die ook bij ons kunt bekijken).

Zo keek ik vorig jaar naar Far Out Isn’t Far Enough: The Tomi Ungerer StoryHier is de trailer:

Tomi Ungerer (84) is een illustrator die meer dan 140 boeken heeft gemaakt voor volwassenen en kinderen. Ook is hij bekend geworden met zijn politieke pamfletten over de oorlog in Vietnam en zijn erotische prenten. In 1998 won hij de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs, de belangrijkste internationale onderscheiding op het gebied van kinderboeken. In zijn geboorteplaats Straatsburg is een populair museum aan hem gewijd. Meneer Ungerer is dus niet de eerste de beste, toch moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit van hem had gehoord.

Na het zien van de mooie documentaire ben ik op zoek gegaan naar zijn kinderboeken. Als je een nieuw boek in het Nederlands wilt hebben, is alleen De Drie Rovers goed verkrijgbaar. Die is in september 2014 opnieuw uitgegeven door Lemniscaat in de Lemniscaat Kroonjuwelen reeks. Er zijn meer boeken van Ungerer naar onze taal vertaald, maar die zijn alleen nog tweedehands te koop.

Een boek dat naar mijn weten nooit in het Nederlands is verschenen is Crictor, dat voor het eerst verscheen in 1958. We hebben het thuis in het Engels in de kast staan. Het heerlijk absurde boek bestaat uit zwart-witte prenten met een groene en een rode steunkleur. Er wordt maar weinig tekst gebruikt, dus die kan je ter plekke vertalen, of je leest het in het Engels voor. Maar je redt het ook zonder tekst, want de prachtige illustraties vertellen het verhaal.

IMG_5005.JPG

Het gaat over Madame Louise Bodot, een nette dame met een knotje, handschoentjes en pareloorbellen. Haar zoon doet onderzoek naar reptielen in Afrika en stuurt haar een slang op voor haar verjaardag. Mevrouw Bodot schrikt zich in eerste instantie een hoedje, maar ze ontdekt dat het om een boa constrictor gaat, een niet-giftige slang. Ze doopt hem Crictor, geeft hem flesjes melk, breit een warme trui voor hem en neemt hem mee uit wandelen. Ook de kinderen zijn dol op Crictor, hij helpt de padvinders met het leggen van knopen en de meisjes gebruiken hem als springtouw.

Er zitten hele leuke vindingen in het boek, zoals de o-vormige doos, waarin Crictor wordt opgestuurd en het lange bed waarin hij slaapt. Crictor heeft geen briljante uitsmijter, het is gewoon een heel schattig verhaaltje over een keurige Franse dame met een slang als huisdier.

Ik wil er bij deze voor pleiten dat er meer kinderboeken van Tomi Ungerer (opnieuw) in Nederland worden uitgegeven, zoals Crictor, De Maanman (in 2012 nog verfilmd), Geen kus voor moeder of Het beest van Monsieur Racine. Of misschien kan er een mooie bundel van verhalen worden samengesteld. Ik vind dat hij uit Nederland nog wel wat meer waardering verdient.

Uitgeverij Harper Collins, 32 bladzijden, €8,99, vanaf 3 jaar

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s