Boer Boris en de eieren – Ted van Lieshout & Philip Hopman

boer boris★★★★☆

Mooi op tijd voor Pasen verscheen onlangs Boer Boris en de eieren. Het is alweer het zevende deel uit de succesvolle Boer Boris reeks, gemaakt door schrijver Ted van Lieshout en illustrator Philip Hopman en behoeft dus ook bijna geen introductie meer.

Boris is een vindingrijke jongen die met zijn broertje Berend en zusje Sam op een boerderij woont. In elke titel zijn er problemen die hij op moet lossen; haperend vervoer naar de markt, een te kleine koffer voor zijn strandvakantie en een maaimachine die steeds uit elkaar valt.

In Boer Boris en de eieren hebben de kippetjes van Boris eieren gelegd. Maar geen gewone witte en bruine, nee, rode, blauwe en groene. Sommige hebben zelfs strepen en stippen. Berend en Sam maken zich zorgen dat de kippen ziek zijn, maar Boris weet hoe het komt. De kippen hebben juist enorm hun best gedaan omdat het bijna Pasen is. De grote wagen wordt volgeladen met wel duizend eieren die Boris en zijn broertje en zusje door het land gaan verstoppen. Ook de kippen gaan mee. Maar dan slaat het noodlot toe.

Plotseling komt uit de berm een haasje opgedoken.
Het rent zomaar de weg op. Boris trapt snel op de rem.
‘Is er iemand zwaargewond?’ vraagt hij met luide stem.
‘Nee,’ roept zusje Sam, ‘maar alle eitjes zijn gebroken!’

Van schrik leggen de kippen nieuwe eieren, maar deze zijn weer gewoon saai en wit. Gelukkig is er een basisschool in de buurt. De kinderen van groep 2 gaan met verf aan de slag om de eitjes van een kleurtje te voorzien.

Boer Boris en de eieren is een feest om voor te lezen. De teksten van Van Lieshout rijmen prachtig en zijn grappig. En ik vind het heel leuk gevonden dat in dit paasboek een haas opduikt die de plannen van Boris in de war schopt. Op de illustraties van Hopman valt weer een heleboel te ontdekken. Hij woont zelf op het Noord-Hollandse platteland en dat zie je terug in zijn tekeningen met bollenvelden, molens en uitgestrekte vergezichten. Er zit ook heel veel humor in zijn tekeningen. Zo zie je varkentjes die touwtje springen met de kippen, een poes die zich ongegeneerd tussen haar achterpoten wast en een kippetje dat bijna van de wagen waait.

De mooiste prent vind ik die waarop de wagen in botsing komt met de haas. Het is een heel dynamische tekening. De eieren, Sam en Berend en alle kippen vliegen in het rond. Ook leuk zijn de zoekplaatjes. Er zijn twee tekeningen waarop je eieren moet zoeken, altijd leuk om samen met je kind te doen. Ik heb nog niet alle boeken uit de reeks gelezen, maar ik zie een paar terugkerende bijrolspelers. De schooljuf duikt ook op in Boer Boris en de maaier. En de baas van de fabriek die in dat boek een prominente rol heeft, laat in Boer Boris en de eieren zijn hondje uit.

Alle boeken uit de Boer Boris reeks zijn tijdelijk voor 10 euro te koop. Bij Boer Boris en de eieren zit een stickervel om met Pasen je eigen eitjes te beplakken.

Uitgeverij Gottmer, 32 bladzijden, €10, vanaf 2 jaar

Lees hier mijn recensie van Ga toch fietsen! van Philip Hopman en Joukje Akveld.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s