Ik wil mijn hoed terug – Jon Klassen

hoed terug.jpg★★★★★

Beer is zijn hoed kwijt. Alle dieren die hij tegenkomt, de vos, de kikker, het konijn, de schildpad, de slang, vraagt hij of ze zijn hoed hebben gezien. Elke keer gaat de conversatie ongeveer hetzelfde.

Heb jij mijn goed gezien?
Nee, sorry, geen hoed gezien.
Hmmm… jammer, maar toch bedankt.

De zinnen zijn kort en simpel er treedt veel herhaling op, de ingrediënten voor een succesvol peuterboek. Maar het mooist is de beer, en dan vooral de blik van de beer. Die is namelijk op bijna elk plaatje hetzelfde. Onverstoorbaar en emotieloos zoekt hij zijn hoed. Alleen wanneer hij zich plotseling realiseert dat hij zijn hoed heeft gezien, verschuiven zijn pupillen een millimeter (de rode tekening hieronder). Dit ‘eureka’-moment is heel subtiel en doeltreffend verbeeld en geeft wat mij betreft de klasse van Jon Klassen als illustrator weer.

IMG_4947.JPG

De prenten zien er heel eenvoudig uit. Ze zijn sober van kleur, met een lege achtergrond. Je ziet alleen de dieren die met elkaar praten en een minimaal stukje van de omgeving. Ook leuk trouwens dat Klassen ervoor kiest niet de geijkte dieren op te voeren. Zo komt er bijvoorbeeld ook een gordeldier voorbij, dat in Noord- en Zuid-Amerika in het wild leeft maar in Nederland een stuk minder bekend is. Leuk, dat is weer eens wat anders dan die eeuwige krokodil.

De ontknoping van het boek is geweldig en zal bij de oudere kinderen en bij papa’s en mama’s zeker tot een grote glimlach leiden. Mijn zoon van drie snapt de clou nog niet helemaal, maar vindt het boek niettemin heel erg leuk. ‘Hmmm… jammer, maar toch bedankt‘ is zijn nieuwe stopzin en dat klinkt heel grappig uit zijn mond.

Uitgeverij Gottmer, 32 bladzijden, €13,95, vanaf 2 jaar

Lees hier mijn recensie van Bas & Daan graven een gat, van Mac Barnett en Jon Klassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s