Kietel nooit een krokodil – Bette Westera en Thé Tjong-Khing

Krokodil-02★★★★☆

Wat is dat toch met kinderen en krokodillen? Ik schreef al eerder een verzamelrecensie over drie krokodillenboeken. Maar de stroom boeken met dit beest in de hoofdrol kent geen eind. In 2014 deden Bette Westera en Thé Tjong-Khing ook een duit in het zakje met Kietel nooit een krokodil. Blijkbaar was hun samenwerking voor het zeer geestige Held op sokken goed bevallen.

Roverhoofdman Rimpelbaard ligt op zijn sterfbed. Hij drukt zijn dochter en zoons op het hart om vooral rovend door het leven te gaan, sporen van vernieling na te laten en koninginnen te beroven. Maar, voegt hij er aan toe, kietel nooit een krokodil. Waarom niet, dat zien we op de cover van dit heerlijk absurde prentenboek. Rimpelbaard wordt in zijn jonge jaren, zijn baard is nog rood, door een krokodil te grazen genomen.

Rimpelbaards dochter is een gehoorzaam meisje. Na de dood van haar vader gaat ze eropuit om te plunderen en roven. De koningin wordt door het meisje van haar kroonjuwelen beroofd. Maar de zoons hebben andere plannen.

Ze deden geen van beiden wat de rover had bevolen.
Integendeel, ze lachten om hun vaders laatste wil.
Ze hadden van hun leven nog geen rooie cent gestolen
en wilden nu op zoek naar een geschikte krokodil.
Zo gaat dat vaker, kinderen zijn eigenwijze lieden.
Ze doen bij voorkeur dingen die hun ouders hun verbieden.

 

Dat krokodillen-kietelen gaat natuurlijk gruwelijk mis. En hun vader had ze nog wel zo gewaarschuwd, de oelewappers. Gelukkig is hun dappere zus, die zojuist een arme molenaar heeft bestolen, in de buurt.
Net als in Held op sokken loopt het rijm als een trein, waardoor het heerlijk voorlezen is. Ook de prenten zijn weer fijn. Als roverhoofdman Rimpelbaard, te midden van zijn veroverde buit, zijn zonen waarschuwt voor krokodillen, kijken ze totaal ongeïnteresseerd de andere kant op. De gehoorzame dochter schenkt ondertussen gedienstig een kopje koffie in. Toch vond ik deze over het geheel wat minder dan Held op Sokken. De prenten en het rijm zijn net wat minder grappig en verrassend.

Dit verhaal is opvoedkundig totaal niet verantwoord, maar dat is de beste jeugdliteratuur. Denk maar aan Annie M.G. Schmidt en Roald Dahl.

Uitgeverij Gottmer, 32 bladzijden, €13,95, vanaf 2 jaar

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s