Het grote boek van Klein-Mannetje – Max Velthuijs

Screen Shot 2016-03-04 at 13.15.57.png★★★★★

Het is alweer ruim elf jaar geleden dat Max Velthuijs overleed. Hij is natuurlijk vooral bekend als de schepper van Kikker, die tot ver over onze landsgrenzen populair is. Kikker verscheen voor het eerst ten tonele in een bijrol in Klein-Mannetje heeft geen huis. Dat verhaal is samen met Klein-Mannetje helpt een vriend en Klein-Mannetje vindt het geluk gebundeld in Het grote boek van Klein-Mannetje. De losse verhalen werden voor het eerst gepubliceerd tussen 1983 en 1986, vandaar dat dit boek tussen de klassiekers staat op mijn site. Deze uitgave verscheen vorig jaar bij De Vier Windstreken. Ik scoorde hem in de bieb.

In het eerste verhaal Klein-Mannetje heeft geen huis, woont Klein-Mannetje in een schoenendoos, maar na een fikse regenbui van enkele dagen moet hij op zoek naar een nieuw onderkomen. Een vogel nodigt hem uit in zijn boom, maar Klein-Mannetje valt eruit. Kikker vindt een glazen pot waar Klein-Mannetje in kan wonen. Het uitzicht is prachtig, maar het wordt hem al gauw te benauwd. Een grote koffiepot wordt al bewoond door een zwerm wespen en het konijnenhol moet hij al gauw weer verlaten na de geboorte van dertien kleintjes. Maar natuurlijk komt alles goed en vindt hij uiteindelijk een fijn plekje om te wonen.

In de verhalen over Klein-Mannetje staan, net als in de boeken over Kikker, de thema’s vriendschap, geluk en tevreden zijn met wat je hebt centraal. Klein-Mannetje is minder bekend dan Kikker, maar zeker net zo charmant. Het zijn echt heel schattige verhaaltjes waar peuters en kleuters veel plezier aan zullen beleven. Ze zullen Kikker ook zeker herkennen, alhoewel hij nog wat molliger is dan in de latere Kikkerboekjes. Maar hij heeft zijn rood-wit gestreepte zwembroek al aan. Het lijkt alsof de slankere Kikker wat menselijker is, gemodelleerd naar Velthuijs zelf.

Het boek is heel geschikt voor kinderen die wat meer tekst aankunnen dan doorgaans in de prentenboeken staat waar je mee begint. Mijn driejarige vindt dit prachtig. De verhouding tekst en beeld is voor hem perfect. Gedurende het voorlezen is er genoeg tijd om de prenten te bewonderen, die in de bekende Velthuijs-stijl zijn getekend. Sommige hebben een kader, andere staan los op de pagina.
Voor het laatste verhaal uit de bundel, Klein-Mannetje vindt het geluk, won Velthuijs in 1986 het Gouden Penseel. Dit verhaal eindigt met een tekening waarop Klein-Mannetje droomt van een vliegende vis met een bolhoedje. Om in te lijsten zo mooi, maar dat zijn bijna alle prenten in dit boek wel.

Mooi om te bedenken dat deze verhalen al ruim dertig jaar oud zijn. Ik weet zeker dat ze over dertig jaar met nog even veel plezier worden (voor)gelezen als er nu gebeurt. Tijdloos en wonderschoon.

Uitgeverij De Vier Windstreken, 84 bladzijden, €18,95, vanaf 2 jaar

 

Een gedachte over “Het grote boek van Klein-Mannetje – Max Velthuijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s