Bosch – Thé Tjong-Khing

bosch-het-vreemde-verhaal-van-jeroen-zijn-pet-zijn-rugzak-en-de-1.jpg★★★★☆

Het is dit jaar 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch stierf. Het hele jaar door zijn er allerlei evenementen om stil te staan bij het werk en leven van deze grote Middeleeuwse schilder.

Ter gelegenheid van Bosch500 maakte illustrator Thé Tjong-Khing het prentenboek Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…, dat ik hier voor het gemak even afkort tot Bosch. Het boek bestaat alleen uit prenten en dat biedt veel ruimte om je fantasie de vrije loop te laten. Tijdens het spelen met zijn bal valt Jeroen van een duizelingwekkend hoge klif en komt terecht in een wereld vol vreemde wezens en enge monsters, die we natuurlijk kennen uit de werken van Bosch. Hij komt reusachtige padden, eenhoorns en insecten nog groter dan hemzelf tegen.

Bosch heeft dus geen tekst en die mis je ook niet, want er zit wel degelijk een verhaal in het boek. En eigenlijk veel meer dan één. Jeroen raakt na de val zijn rugzak, bal en pet kwijt en die probeert hij weer terug te krijgen. Maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk, want gevleugelde wezens gaan er met zijn bezittingen vandoor. Op de zoektocht naar zijn bal, pet en rugzak helpt hij mensen en wezens in nood. Hij voorkomt een ontvoering, blust een brand en bevrijdt gekidnapte kinderen uit de klauwen van een meedogenloze heks. Zij weet zich te vermommen als een vriendelijke dame, maar ziet er in werkelijkheid uit als een soort krokodil met grote tanden en een lange, dodelijke staart.

Het klinkt best eng als ik het zo opschrijf, maar Jeroen is een hele stoere jongen die niet bang is voor alle monsters die hij tegenkomt. Het is een onverschrokken held, die helpt waar hij kan. Als je daar de nadruk op legt bij het ‘voorlezen’ van het boek aan kleine kinderen, is het helemaal niet eng. Voor oudere kinderen kan je het wat spannender maken en wel een uitgebreider verhaal verzinnen rondom de heks en wat zij van plan is met de ontvoerde kinderen te doen. Maar je kan natuurlijk je kind ook lekker zelf laten vertellen wat het ziet.

Thé Tjong-Khing heeft in zijn eigen herkenbare stijl een interpretatie gegeven van de werken van Hieronymus Bosch. Als je zijn schilderijen een beetje kent, herken je er veel van terug in dit prachtige boek. Het is een heel toegankelijke manier om kinderen kennis te laten maken met de grote meester Bosch. Voorlezers en kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan met dit boek en hun eigen verhaal creëren, waardoor je geen twee keer hetzelfde leest.

Het boek is met nog vijf anderen genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. De winnaar wordt op 9 april bekendgemaakt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Uitgeverij Leopold, 48 bladzijden, €17,50, vanaf 4 jaar

Lees hier mijn recensie van Held op sokken van Thé Tjong-Khing en Bette Westera.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s