Stem op de okapi – Edward van de Vendel & Martijn van der Linden

stem-op-de-okapi.jpg★★★★☆

Als je een kind vraagt naar zijn of haar lievelingsdier, zal dat meestal een kat of een hond zijn. Misschien komt er nog een olifant voorbij of een dolfijn, maar dan houdt het ook wel een beetje op. De okapi zal in ieder geval niemand noemen. Maar misschien wél na het lezen van dit bijzondere boek, dat een ode aan de okapi vormt.

In 160 bladzijden brengen Edward van de Vendel en Martijn van der Linden een lofzang op dit bijzondere dier, dat in het wild alleen voorkomt in Congo. In het eerste hoofdstuk wordt het dier tot in de details beschreven. Van zijn sterke, lange tong naar de zonnestrepen op zijn billen en van de bijzondere tekening op zijn voorpoten tot het puntje van zijn staart. Mooi beschreven is het stukje over de manen van de kleintjes, die door de mama’s in model worden gelikt.

De volwassen okapi heeft geen manen in zijn nek die kunnen opwaaien, in de knoop raken of klitten. Hij heeft geen slordige zwabberstaart. Een okapi is een dier dat zich verzorgt. Behalve de okapi-kleuter,
pfah,
moet je dat kleintje nu eens zien, mama moet het zeker weer doen? Ja hoor. Kind, kom eens hier.
De okapi-moeder gaat aan het werk. Alle haartjes van haar kalf worden in het gelid gelikt. Wat een gedoe, ze vindt het onbegonnen werk, of nee, ze vindt het héérlijk.

Het is net of je een mensenmama hardop hoort praten als ze met een likje spuug een restje appelstroop bij haar kleuter wegpoetst.

Dan gaat het verder over de geschiedenis van het dier, dat buiten Congo pas zo’n honderd jaar geleden bekend werd. Er is ook veel ruimte voor de prachtige illustraties van Martijn van der Linden, die veel verschillende stijlen meester is. In het eerste hoofdstuk tekent hij de okapi alsof je naar een foto kijkt; haarscherp en gedetailleerd. Verder in het boek geeft hij ook geheel eigen interpretaties van dit bijzondere dier. Zo krijgt de okapi roze strepen, rugplaten als van een stegosaurus en zelfs vleugels. Bij de interviews die Van de Vendel hield met okapiverzorger Rob hanteert hij een geestige stripstijl.

Het boek is dus veel meer dan een droog informatieboek over een dier. Er zitten gedichten in over okapi’s en schilderijen van bekende Nederlandse en Vlaamse illustratoren als Annemarie van Haeringen, Floor Rieder en Philip Hopman.
Maar het mooist om te lezen zijn de interviews met de verzorgers. Patrick Immens vertelt over de geboorte van het vijftigste okapietje in de dierentuin van Antwerpen en Rob van Loon, de okapi-verzorger van dierentuin Blijdorp, vertelt liefdevol over zijn okapi’s.

’s Ochtends vroeg zet ik de buitendeur open, zodat de dieren alvast aan de temperatuur kunnen wennen. Dan blijft Kamina gewoon liggen wachten tot ik bij haar kom. Ik ga bij haar zitten en zeg: ‘We gaan naar buiten. Ik heb wat blaadjes opgehangen, je moest maar eens opstaan.’ Anderen verklaren me voor gek, natuurlijk. Ik geef haar de tijd, maar als het te lang duurt, zeg ik: ‘Nu gaan we wel, zo zachtjesaan.’ Af en toe aai ik haar, dan likt ze eerst dat plekje weer schoon. Het is een prachtig spel, ik kan het niet uitleggen.

Stem op de okapi is een volstrekt origineel informatieboek over een bijzonder dier. Door de verschillende stijlen in tekst en illustratie zou je steeds een klein stukje kunnen lezen en het dan weer weg kunnen leggen, maar je kan het natuurlijk ook in een ruk uitlezen. En na het lezen van het laatste hoofdstuk, waarin 88 redenen worden opgesomd waarom de okapi je lievelingsdier moet zijn, ben je ook voor dit dier gewonnen.

Het boek is met nog vijf anderen genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. De winnaar wordt op 9 april bekendgemaakt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Uitgeverij Querido, 160 bladzijden, €14,99, vanaf 7 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s