Tijs en de eenhoorn – Imme Dros & Harrie Geelen

Tijs-en-de-eenhoorn★★★★☆

De eenhoorn bestond niet en dat vond hij niet leuk. Alles om hem heen bestond en alles hoorde ergens bij. Maar de eenhoorn was er niet. Hij hoorde nergens bij. Niet bij koeien in de wei. Niet bij vogels in een boom. Niet bij kikkers in hun sloot. Niet bij spinnen in hun web. Bij helemaal niets. Maar de eenhoorn wou het niet geloven. Ergens moest iets zijn. En hij ging ergens zoeken.

Zo begint Tijs en de eenhoorn, van het echtpaar Imme Dros en Harrie Geelen. Vorige week werd bekendgemaakt dat het is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Dros en Geelen wonnen die samen al eens in 2006, voor Bijna jarig.

Tijs is pas verhuisd. Eerst woonde hij in een klein huis vlakbij zee, met zijn ouders en zijn tweelingbroers. Nu wonen ze in een groot huis in het bos. Tijs mist zijn oude huis. Hij mist zijn buurkinderen Jan en Lies, met wie hij altijd speelde. En dus loopt hij weg, op zoek naar zijn oude huis. Maar Tijs komt per ongeluk in de stad terecht, waar hij de eenhoorn tegenkomt.

Tijs, die de eenhoorn zelf ooit heeft getekend, wordt vrienden met hem. Samen gaan ze op zoek naar Tijs’ oude huis. Maar het wordt donker en koud, Tijs heeft honger en hij mist zijn mama. De eenhoorn laat hem al die tijd niet in de steek.

De kleurige illustraties van Harrie Geelen zijn een genot om naar te kijken. De eenhoorn is log, met veel te kleine pootjes voor zijn grote lijf. Precies zoals een kind hem zou tekenen. Soms is hij helemaal zwart, dan weer heeft hij alleen een gekleurde hoorn of zijn hele lijf is bedekt met hartjes.

IMG_4704.JPG

Tijs en de eenhoorn is een lief verhaaltje over een jongetje dat moeite heeft met een nieuwe situatie en dat zich daardoor verloren voelt. Het boek laat zien dat een verhuizing voor kinderen erg ingrijpend kan zijn. Dit boek is een ode aan de fantasie van het kind. Omdat Tijs zelf een vriendje heeft verzonnen, is hij niet alleen en vindt hij troost.

De winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs wordt op 9 april bekendgemaakt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Uitgeverij Querido, 40 bladzijden, €14,99, vanaf 4 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s