Zes genomineerden Woutertje Pieterse Prijs

Afgelopen nacht zijn de nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs 2016 bekendgemaakt.

bosch.jpgBosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…, Thé Tjong-Khing

Uit het juryrapport: “Een beeld is niet zomaar een beeld, elk verhaal roept een nieuw verhaal op, onder elke betekenislaag schuilt een volgende. Dat hebben de verhalenverteller van vandaag en de vijftiende-eeuwse schilder gemeen. Hun wereld is onvoorstelbaar rijk en laat zich slechts mondjesmaat ontdekken.”

Uitgever: Leopold

de hemelDe hemel, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven

Uit het juryrapport: “De dood is als een oudere broer, of een lege plek aan tafel. Hij kent jou door en door, jij kent hem steeds beter, maar nooit helemaal. Prozaïsch en poëtisch tegelijk, krachtig en subtiel is deze lichtvoetige evocatie in woord en beeld van de eenzame mens.”

Uitgever: Querido

een aapEen aap op de WC, Joukje Akveld

Uit het juryrapport: “Zebra’s tussen het puin, een orang-oetan achterop de fiets, tijgers die moeten sterven. De bijna vergeten gevolgen van het bombardement in Rotterdam voor dierentuin Blijdorp levert een van de meest oorspronkelijke Tweede Wereldoorlogboeken op: een klein, eenvoudig en anekdotisch verhaal over grootse daden van mensen en dieren.”

Uitgever: Hoogland & Van Klaveren

Rond-vierkant-vierkant-rondRond vierkant vierkant rond, Ted van Lieshout

Uit het juryrapport: “Van Lieshout verzamelt, herneemt en herwerkt zodat verrassende expressievormen, betekenissen en toonaarden ontstaan. In eenvoudige termen en met vernuft. Een nieuwe bouwsteen die bijdraagt aan een totaalconcept dat opnieuw en opnieuw peilt naar de essentie van poëzie.”

Uitgever: Leopold

stem-op-de-okapi.jpgStem op de Okapi, Edward van de Vendel en Martijn van der Linden

Uit het juryrapport: “Lichtvoetig verkennend of gedreven door ongebreidelde fantasie trachten schrijver en illustrator het ongrijpbare in de aard van een ‘schitterend en stil mysteriedier’ te vatten. De okapi danst, ontroert en verrast op iedere bladzijde: de okapi is poëzie.”

Uitgever: Querido

Tijs-en-de-eenhoornTijs en de Eenhoorn, Imme Dros en Harrie Geelen

Uit het juryrapport: “Kleurrijke en expressievolle vertelling in woord en beeld over de zoektocht van een jongetje en zijn gefantaseerde eenhoorn naar de plek waar ze thuishoren. Een subtiele maar lichtvoetige ode aan de troostrijke kracht van de verbeelding.”

Uitgever: Querido

 

De Woutertje Pieterse Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De winnaar van de 29ste editie wordt op 9 april 2016 bekendgemaakt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Vorig jaar wonnen Bette Westera en Sylvia Weve met hun prachtige dichtbundel Doodgewoon.

Ik heb nog geen van de genomineerde boeken gelezen, vanmiddag even kijken of ik ze in de bieb kan lenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s