Aap & Mol gaan met de trein – Gitte Spee

aap en mol.jpg★★★☆☆

Aap houdt van avontuur en Mol blijft eigenlijk liever thuis om lekker een boek te lezen. Maar hij heeft beloofd mee te gaan met Aap om een treinreis te maken. Mol heeft wel een boek meegenomen, want zonder kan hij niet.

Aap en Mol vullen hun maagjes in de restauratiewagon. Daarna valt Aap lekker in slaap. Mol wil lezen, maar zijn tas met het boek erin is weg. Samen gaan ze op zoek.

Gitte Spee liet Aap & Mol eerder al bezoekjes brengen aan de bergen, de zee en het Rijksmuseum. Aap & Mol gaan met de trein speelt zich af in het Spoorwegmuseum, of het Treinenmuseum, zoals mijn zoons het noemen. Alle hoogtepunten uit het museum zitten in het boek verwerkt. De heenreis gaat met de SS13, de oudst bewaarde stoomlocomotief van Nederland. Aap doet een dutje op het pluche van de luxe wagon NCS B 119 en Mol vindt zijn boek terug bij het rijtuig van Koningin Juliana. Ook besturen ze zelf een locomotief, wat in het museum mogelijk is in het onderdeel Vuurproef.

Het verhaaltje is om de hoogtepunten van het museum heen gefabriceerd. Het voelt daarom soms een beetje gekunsteld aan. Maar de tekeningen zijn heel erg leuk. Aap is zo grappig met zijn rode broek en Mol zo aandoenlijk met zijn brilletje. Als je het boek voor een tweede keer voorleest, kun je je kind laten zoeken waar Mol zijn tasje kwijtraakt. Achterin het boek staat een uitleg over alle prenten en welk bijzonder museumstuk er op is te zien.

Het boek is extra leuk als je al een keer in het Spoorwegmuseum bent geweest, of als je er binnenkort heen gaat. Dan kun je het boek lezen als een soort voorbereiding op het uitje. Voor iedereen die er nog nooit is geweest: het Spoorwegmuseum is een perfecte bestemming voor een dagje weg met (kleine) kinderen.

Uitgeverij The House of Books, 32 bladzijden, €14,95, vanaf 3 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s