Prinses Piccalilly – Saarein te Brake en Sassafras De Bruyn

piccalilly.jpg★★★☆☆

In het koninkrijk Kornichon (Frans voor augurk) wordt een prinsesje geboren. Het meisje, dat heel erg nors kijkt, wordt Lily genoemd.

Haar ouders halen er een clown, een muzikant en een beer op een fiets bij om haar maar aan het lachen te krijgen, maar niks werkt. Ze besluiten om haar voortaan prinses Piccalilly (een zuur mengsel van augurkjes en zilveruitjes) te noemen. Het prinsesje groeit op als een chagrijnige tiener. Ze gaat wel naar feestjes, maar ze heeft nog nooit gelachen.

Als het meisje achttien is, zoeken haar ouders voor haar een geschikte prins om mee te trouwen. Ze hopen op een kwieke, opgewekte prins en laten dan ook posters drukken met de tekst ‘Vrolijke prins gezocht’. Er komen wat lachebekjes voorbij. Grappig is dat die prinsen allemaal verwijzen naar prinsen uit andere sprookjes. Een prins vraagt of ze haar vlecht uit het raam wil hangen. Een tweede brengt een roze muiltje mee, of ze dat even wil passen. De derde sleept een stapel matrassen mee, na een nacht slapen zal ze zijn vrouw worden. Maar Piccalilly negeert de prinsen en gaat door met nors uit het raam staren.

De volgende dag rijdt er een bijzonder chagrijnige prins voorbij op zijn paard. Hij heet August, maar zijn ouders noemen hem Augurk. Je raadt het al; ze krijgen elkaar aan het lachen en leven nog lang en gelukkig, zoals het in een sprookje hoort.

Ik heb genoten van de prachtige illustraties van Sassafras De Bruyn, van wie ik onlangs Overal en Ergens las. Haar stijl past zo goed bij een sprookje. In het koninkrijk Kornichon, dat tussen de heuvels ligt, vliegen draken rond. De prinses is een schoonheid met grote ogen, sproetjes en lange wimpers. Maar ze wordt pas sympathiek als De Bruyn haar een lach op het gezicht tovert en dat gebeurt pas wanneer ze haar prins ontmoet.

Ik vind dit eigenlijk wel een heel erg ouderwets verhaal. De prinses zoekt niet actief naar een prins, maar ze is pas gelukkig als ze hem heeft, net als in de klassieke sprookjes zoals Assepoester en Doornroosje. Ik had het veel leuker gevonden als ze iets in zichzelf had ontdekt waardoor ze niet meer zo’n chagrijnig wicht was geweest. Dat ze bijvoorbeeld heel goed blijkt te zijn in zwaardvechten, of draken temmen voor mijn part. En dan kan er ook wel een leuke prins voorbijkomen, maar die is dan bijzaak. Nu blijf je je afvragen waarom Piccalilly nou zo nors is. Heeft ze als prinses niet alles wat haar hartje begeert?

Een boek met een onsympathieke hoofdpersoon hoeft helemaal niet verkeerd uit te pakken, maar met Piccalilly zal niemand zich kunnen identificeren.

Uitgeverij Clavis, 26 bladzijden, €14,95, vanaf 4 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s