De krijtjes staken – Drew Daywalt en Oliver Jeffers

krijtjes.jpg★★★★★

In het kader van de Nationale Voorleesdagen mocht ik zaterdag voorlezen uit de Prentenboek Top 10 bij de Bruna bij mij in de buurt. Als dank daarvoor mocht ik een prentenboek uitkiezen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik koos voor De krijtjes staken van Drew Daywalt, met illustraties van Oliver Jeffers.

Teun haalt op school zijn krijtjes uit zijn tas om een tekening te maken, maar in plaats van de krijtjes vindt hij een stapeltje brieven. Ze zijn geschreven door zijn krijtjes en ze hebben allemaal wat te klagen. Rood krijtje is overspannen, want die heeft nooit een moment rust. Hij moet altijd maar brandweerauto’s en appeltjes tekenen. Zelfs in de kerstvakantie heeft hij niet vrij, want dan moet de kerstman worden ingekleurd. Paars krijtje is een heel keurig krijtje en klaagt dat Teun te vaak met hem buiten de lijntjes gaat. Beige krijtje is het zat dat hij alleen wordt gebruikt om tarwe of een gebraden kip te tekenen. Hij zou ook weleens een pony of een puppy willen inkleuren.

Huidskleur krijtje heeft ook een klacht:

Hé Teun,

ik ben het, Huidskleur krijtje. Waarom heb jij mijn papiertje eraf gepulkt? In mijn blootje durf ik het doosje niet uit. Ik schaam me dood zonder onderbroek!!
Hoe zou jij het vinden om in je BLOOTJE naar school te gaan?
Ik heb kleren nodig. Help me!

Je blote vriend
Huidkleur krijtje

Eigenlijk is alleen groen krijtje tevreden, maar die is weer verdrietig omdat geel en oranje krijtje niet meer met elkaar praten omdat ze allebei vinden dat ze de juiste kleur voor de zon zijn. Geel en oranje overleggen zelfs bewijsmateriaal aan Teun, afbeeldingen uit een kleurboek, om te laten zien wanneer hij ze heeft gebruikt om de zon in te kleuren.

De krijtjes staken is origineel en lekker absurd. De teksten zijn heel erg grappig (de vertaling is van Koos Meinderts) en de bijbehorende tekeningen zijn zeer humoristisch. De krijtjes hebben allemaal echt een eigen karakter gekregen. Je ziet of ze wanhopig, boos of verdrietig zijn. En de tekeningen van Teun zijn in kinderstijl getekend: lekker krasserig en buiten de lijntjes, maar toch ook mooi. De laatste tekening, waarin alle krijtjes worden gebruikt, is vrolijk en kleurig en er is zoveel te zien, dat je die zo ingelijst in een kinderkamer zou kunnen hangen.

De kinderen aan wie ik het voorlas zaterdag waren ook erg enthousiast over dit boek. De kleinsten riepen hardop welke kleur aan de beurt was en wat er was te zien op de tekeningen van Teun. Ook werd er gediscussieerd over de beste kleur voor de zon. Als een prentenboek niet alleen een grappig verhaal vertelt met prachtige illustraties, maar ook nog eens de toehoorders actief mee laat doen, dan kan het niet anders dan vijf sterren krijgen. Wat een meesterlijk boek!

De krijtjes staken staat in de Prentenboek Top 10 en werd vorig jaar bekroond met een Zilveren Griffel. De Nationale Voorleesdagen duren nog tot en met zaterdag 6 februari.

Uitgeverij De Fontein, 40 bladzijden, €13,99, vanaf 2 jaar

Koop bij bol.com

Dit boek heb ik gekregen van Bruna Bovenkarspel als dank voor het voorlezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s