Donderkat Game over! – Thijs Goverde

donderkat-game-over-low-res (1)★★★☆☆

Michael en Gaby wonen met hun ouders en hun vriendinnetje Kwetter in een gele onderzeeboot, ver weg van de bewoonde wereld waar ze worden gezocht voor terrorisme. De moeder van Michael en Gaby is namelijk de beroemde Donderkat, die niet terugdeinst voor het plaatsen van bommen. Maar ze blaast alleen gebouwen van schurken op, en nooit met de schurken er nog in.

Michael, Gaby en Kwetter vervelen zich op de onderzeeër, dus hun moeder laat een nieuw computerspelletje voor ze ontwikkelen waar ze ook wat van opsteken. Het blijkt een regelrechte hit te worden op het internet. Op een dag wordt Donderkat gebeld door meneer Clusjes (een verwijzing naar wijlen Steve Jobs, de oprichter van Apple). Hij wil dat ze een BOF-praatje (het Goverde equivalent van een TED-talk) gaat houden over het spelletje. Hij regelt en passant dat ze niet langer worden gezocht voor terrorisme, want Clusjes is een machtige man.

In het Swinefeller Auditorium, waar de BOF-praatjes worden gehouden, stuiten de kinderen op kinderdief Snoet, die Kwetter uit Boegoe-Boegoe heeft gestolen. Michael, Gaby en Kwetter worden door hem naar Armoestan ontvoerd en komen terecht bij het leger van generaal Killa, die beschikt over een mijn met coltan, een belangrijke grondstof voor het fabriceren van laptops en mobiele telefoons. Met de kennis uit het computerspelletje, dat gaat over het samenstellen van bommen, proberen de drie te ontsnappen.

De eerste helft van het boek staat vol met grappige dialogen.

‘Dan luisteren ze niet,’ onderbrak mama haar. ‘Bemoei je er even niet mee, Kwettertje-lief, ik ben Michael aan het opvoeden en dat is al ingewikkeld genoeg. Jongens van twaalf zijn soms zo… zo…’
‘Intelligent? hielp ik haar.
‘Stom?’ probeerde mijn zusje.
‘Allebei,’ fronste mama. ‘Dat is nou juist het probleem.’

Twee keer wordt in het boek gepraat over het filmpje van de niezende babypanda, een grote YouTube-hit van een paar jaar geleden. En zo zitten er nog meer leuke grapjes en verwijzingen in. Bijvoorbeeld wanneer het gezin naar het Journaal kijkt waarin wordt gezegd dat de minister van Defensie al voor de vierde keer over zijn eigen losse veters is gestruikeld. Het Parlement wil weten waarom hij niet overstapt op klittenband.

En dit zie je voor je:

Toen meneer Clusjes mama’s naam hoorde, klaarde zijn gezicht helemaal op. Plotseling keek hij zo enthousiast als een kleuter met een gloednieuwe ballon. Hij pakte mijn moeders hand vast en schudde die zo krachtig en zo lang, dat het leek alsof hij water uit haar oor probeerde te pompen.

De eerste helft van het boek gebeurt er nog niet heel veel en gaat het vooral om de grappige dialogen. In het tweede deel van het boek gebeurt er juist heel erg veel. De kinderen verzeilen in een burgeroorlog in Armoestan, waar kindslaven in mijnen moeten werken om coltan te zoeken. De opstandige generaal houdt zijn leger van soldaten onder de duim met pillen.
Geen vrolijke kost dus. Toch blijft de toon van het boek redelijk grappig en dat wringt soms. Bijvoorbeeld wanneer de soldaten door omvallende bomen worden bekneld en generaal Killa ze met zijn kapmes gaat bevrijden. Michael zegt dan:

Het vervolg wachtte ik liever niet af. Ik heb een beetje een zwakke maag, namelijk. Computerspelletjes kunnen mij niet bloederig genoeg zijn, maar van écht bloed word ik soms een beetje misselijk.

Donderkat Game over! is een avontuurlijk boek met stoere kinderen in de hoofdrol. En ik vind het leuk dat hun moeder de held is en hun vader degene die de pannenkoeken bakt.

Dit is het vierde Donderkat-boek van Thijs Goverde, ook bekend van de geweldige Meesterdief Trilogie. In de serie verschenen eerder Donderkat, Donderkat vs. kettingzaag en Donderkat op de vlucht.

Uitgeverij Holland, 160 bladzijden, €14,90, vanaf 10 jaar

Bekijk op bol.com

Ik heb dit boek opgestuurd gekregen door Uitgeverij Holland om te recenseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s