Bas & Daan graven een gat – Mac Barnett en Jon Klassen

gat graven.jpg★★★★☆

Fijn, weer een goede greep gedaan in de bibliotheek. Ik kwam thuis met Bas & Daan graven een gat. De illustratie van de kaft sprak me aan: sobere kleuren en een grappig hondje en poesje.

Bas en Daan besluiten om een gat te gaan graven en net zo lang door te gaan tot ze iets bijzonders tegenkomen. Bekijk eerst aandachtig de illustratie op de titelpagina, anders mis je de helft van het verhaal. Wat voor kleur heeft de halsband van de kat? Welke bloem staat er op de veranda? Welke vorm heeft het windvaantje op het dak? En wat voor boom staat er naast het gat? Juist, een appelboom. Onthoud dit!

De broers graven eerst recht naar beneden, maar vinden niks bijzonders. Op het moment dat ze vlak boven een grote diamant zijn, besluiten ze naar rechts te gaan. Dit herhaalt zich een aantal keer, de broers graven steeds precies om almaar groter wordende diamanten heen. Het hondje is een stuk slimmer en probeert naar de diamant toe te gaan, maar de jongens negeren hem.

Uiteindelijk vallen Bas en Daan in slaap in de ongelooflijk diepe kuil die ze hebben gegraven. En dan vallen ze opeens naar beneden en worden wakker.

‘Nou,’ zegt Bas.
‘Nou,’ zegt Daan.
‘Dat is best heel bijzonder!’
En ze lopen naar binnen om chocolademelk te drinken en speculaasjes te eten.

Maar wat staat er nou voor boom naast de plek waar eerst de kuil was? Geen appelboom!

Het mooie is, dat ik de eerste keer niet eens doorhad dat er wat veranderd was. In de tekst wordt er namelijk niet naar verwezen, je moet het echt zelf ontdekken. Maar als dat kwartje valt, is het echt een geweldig boek. De tekeningen in sobere kleuren en stijl zijn mooi. Het hondje dat de lezer recht aan kijkt, heeft zo’n lekker eigenwijs snoetje. Ook de teksten zijn eenvoudig. Er wordt niks meer verteld dan nodig is.

Dit boek laat zien dat alles mogelijk is in een kinderboek en dat je maar een minimum aan tekst en beeld nodig hebt om dat te laten zien. Je kunt net zo lang graven tot je valt. En dan kan de wereld volstrekt anders zijn. En de enige die alles doorheeft, is de hond. Wat een grappig boek, wat een prachtige illustraties en wat een heerlijk bizar verhaal.

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 40 bladzijden, €13,50, vanaf 3 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s