Jelle en de leeuw – Gerard Sonnemans en Mike Monaghan

jelle.jpg★★★☆☆

Jelle krijgt een euro van zijn opa, omdat hij zijn zwemdiploma heeft gehaald. Dat is helaas te weinig voor een bezoek aan de dierentuin. Maar een broodje knakworst kun je er wel voor kopen. Op het moment dat Jelle het broodje koopt, ontsnapt de leeuw uit de dierentuin. Hij ruikt het knakworstje en gaat achter Jelle aan.

Wat volgt is een boek waarin het perspectief steeds wisselt tussen Jelle en de leeuw. Dat kom je niet heel vaak tegen in een prentenboek. Het kan voor kleine kinderen te verwarrend zijn. Maar in dit boek pakt het goed uit. Door de tekst en de tekeningen kan er geen misverstand zijn wiens gedachten we volgen en geeft het juist een extra dimensie aan het boek.

Jelle is doodsbang. Hij probeert op alle mogelijke manieren aan de leeuw te ontsnappen. Hij neemt de tram, springt in het water en weet de leeuw uiteindelijk bij toeval klem te zetten op een glijbaan. Vanuit het oogpunt van de leeuw is Jelle slechts een knakworst die hij op wil eten. Hij is verbaasd dat de mensen opeens gillend voor hem wegrennen terwijl ze normaal gesproken maar een beetje suf voor zijn kooi staan te kijken.

De illustraties van Mike Monaghan zijn vrolijk en kleurrijk. Er is veel te ontdekken. Op de dubbele pagina waar de leeuw op zijn gemakje door de dierentuin loopt, zie je de mensen voor hem wegrennen terwijl ze in de haast camera, zonnebril en knuffelbeer achterlaten. Ook de zebra’s slaan op hol, ze zien hun natuurlijke vijand naderen, terwijl de giraffen kalmpjes over het hek kijken. Bij de dierentuin fietst een hippe vader met een bakfiets voorbij, terwijl hij geschrokken naar de leeuw kijkt.

Ik had het leuker gevonden als Jelle juist niet bang was geweest voor de leeuw en dat ze aan het eind samen het broodje worst hadden opgegeten. In kinderboeken kan alles natuurlijk, dus waarom ook niet. Nu wordt de leeuw verdoofd weer afgevoerd naar de dierentuin en kan hij alleen maar dromen van een worstje. Best zielig.

Jelle en de leeuw is een herziene druk van Help, de leeuw zit klem uit 2006.

Uitgeverij Menuet, 28 bladzijden, €13,50, vanaf 2 jaar

Bekijk op bol.com

Ik heb dit boek opgestuurd gekregen door Uitgeverij Menuet om te recenseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s