Overal en ergens – Pimm van Hest en Sassafras De Bruyn

Hes-Pim-van-Overal-en-ergens.jpg★★★★☆

Waar gaan mensen naar toe als ze dood zijn? Die vraag zullen veel kinderen stellen als ze een dierbare verliezen. Overal en ergens probeert antwoord te geven.

De mama van Yolanda is plotseling overleden. ‘Als je me zoekt, dan zul je me vinden,’ had ze nog gezegd. Maar Yolanda weet niet waar ze moet zoeken, dus vraagt ze het aan iedereen die mama heeft gekend.

 

‘Papa, waar denk jij dat mama nu is?’
‘Nou…’ zegt papa.
Even is het stil.
Dan pakt hij haar foto en zet die op tafel.
‘Hier is mama nu voor mij. Tussen ons in. Op tafel. Maar ze is ook in het schilderij dat ze gemaakt heeft. Of in deze koffiemok die ze gelijmd heeft. En in de stoel waarin ze altijd zat of in haar jas die nog aan de kapstok hangt.’

Mama is in dingen en in dingen is mama.

Door oma ontdekt Yolanda dat mama in haar zelf te vinden is. Opa zegt dat mama in de lente tevoorschijn komt als een bloem en haar juf zegt dat mama een ster is geworden.

De dood kan een moeilijk onderwerp zijn voor kleine kinderen en voor hun ouders die het proberen uit te leggen. Dit boek kan een aanleiding zijn voor een gesprek over de dood. De korte teksten zijn ontroerend, maar vooral ook heel toegankelijk. Ze nodigen uit tot het ophalen van herinneringen aan een overledene. En dat hoeven geen ingewikkelde dingen te zijn. De tante van Yolanda herinnert zich bijvoorbeeld hoe mama een boek las, thee dronk en danste.

Sassafras De Bruyn heeft die herinneringen mooi verbeeld. Ze heeft prachtige, dromerige tekeningen gemaakt en speelt vaak met perspectief: knuffel Haas, die mama voor haar maakte, is opeens een stuk groter dan Yolanda. Zo is het net of mama haar knuffelt, in plaats van Haas. Met oma kijkt Yolanda naar een levensgrote foto van mama als klein meisje: het is precies Yolanda. Ontroerend is de tekening waar ze de wind om zich heen voelt dansen. Dan is het net of mama haar armen om haar heen slaat.

Het is natuurlijk heel verdrietig dat Yolanda haar mama kwijt is, maar toch is dit geen zielig boek. Het is juist heel troostrijk. Mama is niet voorgoed weg, eigenlijk is ze overal om Yolanda heen.

Uitgeverij Clavis, 26 bladzijden, €14,95, vanaf 5 jaar

Bekijk op bol.com

Ik heb dit boek opgestuurd gekregen door Uitgeverij Clavis om te recenseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s