Spinder – Simon van der Geest

spinder.jpg★★★★☆

Spinder is de bijnaam van Hidde. Hij woont met zijn moeder en zijn broer Jeppe in een huis. Zijn oudste broer Ward is drie jaar geleden overleden. Zijn vader is er lang geleden vandoor gegaan. Hidde is een jongen zonder vrienden, die zijn geheimen deelt met zijn insecten. Jeppe heeft wel vrienden, maar voor zijn broertje is hij een grote klier.

Hidde voert oorlog met zijn broer om de kelder. Drie jaar geleden hebben ze afgesproken dat Hidde die mag gebruiken voor zijn insectenverzameling, als hij dan maar zijn mond houdt over Jeppes geheim. Maar nu wil Jeppe er een drumstel neerzetten.

Hidde houdt de oorlogsontwikkelingen bij in een schrift. Het zijn inderdaad geen kinderachtige plagerijtjes. Sommige insecten worden door Jeppe gedood, hij maakt een verblijf in de kelder onmogelijk wegens zijn constante stroom drumbardementen en uiteindelijk sluit hij zijn broertje zelfs op in de kelder, als die dreigt zijn geheim te gaan onthullen. Ook Lieke, op wie Hidde heimelijk verliefd is, wordt onderdeel van de oorlog. Beide broers proberen haar in hun kamp te krijgen.

De moeder van het gezin werkt alleen maar en is nog zo vol verdriet over het overlijden van haar oudste zoon, dat ze niet in de gaten heeft dat de overige twee elkaar naar het leven staan.

’s Avonds is ze pas laat thuis. Ook dan merk je bijna niet dat ze er is. Ze staat ineens in de kamer. ‘Hé jochie van me,’ fluistert ze dan. Of ze staat al ik weet niet hoe lang naar me te kijken.
Soms is ze vroeg thuis hoor, dan eten we met z’n drieën. Maar zelfs dan. Ik kijk naar haar stoel. Ik zie dat er iemand op zit. Ze glimlacht. Ze is er. En toch mis ik haar.

Simon van der Geest maakt steeds vergelijkingen met insecten.

Wij wonen met zijn drieën in dit huis. We zijn net mieren, denk ik wel eens. Ieder heeft zijn eigen routes. Voordeur-keuken-televisie-slaapkamer-keuken enz. Soms komen we elkaar tegen. Dan stoppen we even. We zeggen meestal niet veel. Mieren geven elkaar dan tikjes en klopjes op de schouder, zo geven ze door waar er voedsel ligt. Mam wijst en zegt: ‘Er ligt hutspot in de koelkast.’ Of ze schrijft het op een briefje.

En deze:

Het was alsof dat meisje ervoor zorgde dat Jeppe ineens zijn stekels introk. Dat zijn pootjes verslapten. Dat zijn schelp eraf viel en hij als een bloot heremietkreeftje ervandoor trippelde.

Maar ook Hidde blijkt geen lieverdje te zijn, want hij laat zijn nieuwe buurjongen expres struikelen. Deze twee broers hebben echt serieuze problemen, maar met een moeder die er nooit echt is, een overleden broer en een afwezige vader is het ook niet zo verwonderlijk.

Van der Geest is goed in het spelen met taal, alhoewel de insectenvergelijkingen soms wat vergezocht lijken. Maar dit vind ik bijvoorbeeld heel mooi bedacht:

Heel veel soorten heb ik op het Landje gevonden. Veldkrekels, sabelsprinkhanen, duizendpoten, miljoenpoten en ook een zompsprinkhaan. En mijn doodgravertjes natuurlijk. Het zou goed kunnen dat die in Ward zijn kist zijn geweest. Dat ze hebben geholpen hem op te ruimen. Hij lag tenslotte maar een meter of tien van de plek waar ik ze gevonden heb. Als dat zo is, hebben ze een piepklein stukje van Ward in zich. Dan heb ik een bak hier in mijn kelder staan met 16 mini-Wardjes.

De hoofdpersonen zijn niet sympathiek, de sfeer is naargeestig, maar dat maakt Spinder wel tot een heel origineel boek. Je wordt uiteindelijk bloednieuwsgierig naar het geheim van Jeppe, dat iets te maken heeft met de dood van Ward. Waar is hij allemaal toe in staat?

Simon van der Geest won met Spinder in 2013 de Gouden Griffel en de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandse natuurboek.

Uitgeverij Querido, 236 bladzijden, €14,99, vanaf 9 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s