Het raadsel van alles wat leeft – Jan Paul Schutten en Floor Rieder

het raadsel.jpeg★★★★★

Het raadsel van alles wat leeft – en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel is de volledige titel van het boek dat in 2014 zo’n beetje alle prijzen won die er te winnen vallen in ons land: De Gouden Griffel, het Gouden Penseel en de Gouden Tulp voor het beste informatieve boek.

In het boek beschrijft Jan Paul Schutten het ontstaan van het heelal, de aarde en al het leven dat daarop voorkomt. Van het pantoffeldiertje tot de Tiktaalik en van de slijmprik tot Jos Grootjes uit Driel. In duidelijke taal legt hij in korte hoofdstukken uit hoe het allemaal in elkaar zit. Wat was nou precies de oerknal? Hoe kan er uit dode materie leven ontstaan? En hoe hebben zeedieren zich ontwikkeld tot landdieren? Geen gemakkelijke onderwerpen dus. Maar Schutten heeft het zo knap en humoristisch opgeschreven dat je het kan begrijpen.

Hier heeft hij het over het RNA, dat net als DNA informatie over het leven bevat.

Ook RNA is een lang molecuul, dat erg ingewikkeld in elkaar zit. Het is een beetje alsof je miljarden pakken lettervermicelli in de oceaan kiepert en net zolang wacht tot er spontaan allerlei songteksten van Justin Bieber op het strand aanspoelen. De kans dat zoiets gebeurt is niet onmogelijk, maar wel zo klein dat je het bijna onmogelijk kunt noemen.

Er is ook heel veel ruimte voor leuke feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat je jaarlijks vier kilo aan huidcellen verliest? En dat de megalodon, die tot 11.000 jaar geleden de wereldzeeën onveilig maakte, zo groot was als een stadsbus en een koe in één hap had kunnen doorslikken? En dat er zogenaamde beerdiertjes zijn die voorkomen in bronnen met kokend water én op de toppen van de Himalaya? Het boek is dus uitermate geschikt om betweterige ouders en grootouders de loef af te steken.

De illustraties van Floor Rieder zijn vaak hilarisch, echt een geweldige aanvulling op de tekst. Bij een hoofdstuk over een experiment met bacteriën dat twintig jaar duurde, tekent Rieder die bacteriën in hun petrischaaltje. In 1993 luisteren ze naar 2Unlimited, in 2000 naar Who let the dogs out en in 2013 naar Justin Bieber.
De evolutie van de mens eindigt bij haar bij een blote Jos Grootjes, die in het boek te pas en te onpas opduikt. En het pantoffeldiertje krijgt van Rieder een grafsteen met de tekst ‘Het waren twee fantastische dagen’.
Maar ze tekent ook moeiteloos de dwarsdoorsnede van een oog om aan te geven waar de traanbuis zit en waar het netvlies. Ook haar dwarsdoorsnede van een romp, waarop staat aangegeven wat er eigenlijk nutteloos is aan het menselijk lichaam (kippenvel, tepels bij mannen, het stuitje) is heel verhelderend.

Dit leerzame boek zou iedereen eigenlijk in zijn kast moeten hebben staan, ongeacht leeftijd. Zulke materie op deze manier uitleggen in woord en beeld is een gave. Wat geweldig dat dit duo nog een keer heeft samengewerkt om de werking van het menselijk lichaam te beschrijven.

Uitgeverij Gottmer, 160 bladzijden, €24,95, vanaf 10 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s