Mama kwijt -Chris Haughton

mama kwijt.jpg★★★★★

Ik zag op Facebook een leuk filmpje voorbij komen waarin twee kinderen illustrator Chris Haughton interviewen. Zijn boek Mama Kwijt is bij ons thuis een absolute favoriet.

Voor de Nationale Voorleesdagen wordt altijd het Prentenboek van het Jaar gekozen. Dit jaar is dat We hebben er een geitje bij! In 2012 was dat Mama kwijt. Het gaat over een klein uiltje dat uit het nest kiepert en op zoek moet naar zijn mama. Hij krijgt daarbij hulp van een niet zo snuggere eekhoorn. Als het kleine uiltje zegt dat zijn mama groot is, komt eekhoorn aanzetten met een beer. Fout! Bij ‘puntige oren’ denkt eekhoorn aan een haas. Weer fout! Tenslotte komt eekhoorn met een kikker op de proppen als het kleine uiltje zegt dat zijn mama grote ogen heeft. Helemaal fout!

In de schaduw van het bos kunnen de kleintjes zien dat mama uil ondertussen ook hard naar haar kind aan het zoeken is. Ook leuk: als eekhoorn achtereenvolgens met een beer, een haas en een kikker aan komt zetten, staat dat niet in de tekst vermeld. Hier roepen de kinderen dan hard: ‘Neehee, dat is een beer!’ Haha, domme eekhoorn.

Door die interactie is het een heel erg leuk voorleesboek. Je kunt met je armen en handen voordoen hoe groot die uil dan wel niet is, hoe puntig haar oren zijn en hoe groot haar ogen. Natuurlijk vindt de kleine zijn moeder terug. Maar dan is het boek nog niet af en krijgt het nog een verrassend einde.

De dieren zijn karaktervol neergezet. Haughton gebruikt daarvoor een collagetechniek, zoals ook goed te zien is in het genoemde filmpje. Het ziet er doodeenvoudig uit hoe hij met minimale middelen een bijdehante eekhoorn en een wijsneuzige kikker creëert. Maar eenvoudig is het allerminst: hij vertelt dat hij zo’n twee jaar doet over het maken van een boek.

Haughton maakt ook geen overdadig gebruik van kleur. De beer bestaat bijvoorbeeld maar uit vier verschillende kleuren blauw. Maar die eenvoud loont. Het is echt een briljant boek om keer op keer voor te lezen en hardop bij te lachen.

Uitgeverij Gottmer, 32 bladzijden, €12,95, vanaf 0 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s