Held op sokken – Bette Westera en Thé Tjong-Khing

held★★★★☆

Ik ga elke week naar de bibliotheek om nieuw leesvoer te halen. Vaak neem ik mijn zoons van 3 en 1 mee, maar de jongste heeft tegenwoordig meer oog voor de computers dan voor de boeken. Ik grijp dus vaak lukraak wat mee en vertrek weer, voordat er een toetsenbord naar de knoppen gaat.

Dat lukraak grijpen pakt de ene keer beter uit dan de andere keer. Vorige week nam ik Held op sokken van Bette Westera en Thé Tjong-Khing mee. Sinds ik Doodgewoon las, ben ik onder de indruk van Westera’s dichttalent, dus ik was er erg benieuwd naar.

Held op sokken gaat over een groep ridders. Ze hebben allemaal een stoere baard, op een na. De ridders met baard gaan er elke dag op uit om prinsessen te bevrijden en draken te verslaan. De ridder zonder baard blijft thuis voor alle saaie klusjes.

De ridder met een zwarte baard was sterk en vocht voor twee.
En ridders zonder baarden dan? Die telden dus niet mee.
Ze waren goed om bloed van dode draken op te dweilen,
om harnassen te poetsen en om zwaarden bij te vijlen,
om stallen uit te mesten met gewone kleren aan,
om aardappels te schillen en om paarden te beslaan.

Om worteltjes te kweken en tomaten en komkommers.
Ze hadden zelf geen paarden en er waren nog geen brommers.
Ze moesten alles lopend doen, ze hadden zelfs geen fiets.
En ook geen laarzen. Geitenwollen sokken, verder niets.

Dus onze ridder zonder baard wist weinig over draken.
Hij had alleen geleerd hoe hij gehakt van ze moest maken.
Hij draaide mooie balletjes, voor elke ridder twee,
met worteltjes en bruine jus en aardappelpuree.

Op een dag komt een jonkvrouw op visite, die alle sterke verhalen van de bebaarde ridders aan moet horen. Maar ze is meer onder de indruk van het eten: zelfgedraaide drakenballen met een scheutje drakenbloed. Ze hoeft niet te weten wie de draak uit zijn hol heeft gelokt wie hem heeft gevangen en wie hem naar het kasteel heeft gesleept. Ze wil weten wie er gehakt van hem heeft gemaakt. Want ook de liefde van een vrouw gaat door de maag.

Westera rijmt er weer heerlijk op los. Ik vind het heel grappig hoe ze de uitdrukking ergens gehakt van maken letterlijk gebruikt. De zinnen lopen als een trein, het is dan ook echt geweldig om voor te lezen. De tekeningen van Thé Tjong-Khing toveren regelmatig een lach op je gezicht. De covertekening is al zo leuk. Je ziet de ridder zonder baard, op geitenwollen sokken, piepers jassen terwijl er een onthoofde zeskoppige draak achter hem ligt. Even verderop laat hij een draak in een gehaktmolen verdwijnen. Heerlijk luguber! En bij mijn zoons doen boeken over ridders, kastelen en draken het ook altijd goed, dus deze lukrake greep was een schot in de roos.

Held op sokken werd in 2014 onderscheiden met een Zilveren Griffel.

Uitgeverij Gottmer, 32 bladzijden, €13,95, vanaf 2 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s