Hotel de grote L – Sjoerd Kuyper

Hotel-de-Grote-L1.jpg★★★★★

Er zijn een hoop vrouwen in Kos’ (13) leven; zijn zussen Pel (9), Briek (15) en Libbie (19), Isabel (13), op wie hij smoorverliefd is, en natuurlijk zijn moeder, maar die is dood. Van zijn zussen begrijpt hij maar weinig en op Isabel is hij zo verliefd, dat er in haar aanwezigheid niet zoveel over zijn lippen komt.

Als Kos de kampioenswedstrijd moet voetballen, krijgt zijn vader, hoteleigenaar, een hartaanval. Kos en zijn zussen besluiten om niet naar school te gaan en samen Hotel de Grote L te runnen. Dat gaat heel moeizaam in het begin. De gasten verlaten zeer ontevreden een voor een het hotel. Als Kos en zijn zussen erachter komen dat hun vader flinke schulden heeft, zetten ze alles op alles om die te betalen.

Het boek bestaat uit een perfecte mix van hilarische, enigszins beschamende en ontroerende momenten. Kos die in bikini meedoet aan de Miss Noordzee Verkiezing, de ongemakkelijke schuifelscène met Isabel en het verdriet over zijn overleden moeder en de angst voor wat er met zijn vader gaat gebeuren zijn aaneengeregen tot een waar leesfestijn.

Kos, die al zijn belevenissen en gedachten toevertrouwt aan een bandrecorder, verwoordt het als volgt:

Idioot dat dingen zo door elkaar heen lopen, dat je niet weet wat je het eerst te wachten staat: zoenen op een duintop of huilen aan een graf.

Wat een heerlijk boek, ik kan blijven citeren. Hoe omschrijf je hoe mensen stralen van blijdschap? Kuyper doet het zo:

Ze stonden tegenover elkaar en ze straalden. Alsof… alsof… nou ja, alsof de zon en de aarde elkaar voor het eerst tegenkomen aan een bar in een hotel en de zon vraagt of de aarde voortaan om hem heen wil draaien alsjeblieft en de aarde zegt ja graag.

En zo probeert Kuyper aan te geven hoe groot angst kan zijn:

Volgens mij wist papa zeker dat het mis zou gaan. Dood. Ik heb hem nog nooit zo gezien. Hij was zo bang, zijn angst vulde de hele kamer, die van mij kon er niet meer bij. Die wachtte op de gang.

Deze scène vond ik bijzonder ontroerend

… En opeens begon ik te huilen. Ik ging echt helemaal door het lint. Onvoorstelbaar. Nou ja, ik had drie jaar niet gehuild en tranen kunnen wel bevriezen maar ze verdampen nooit. Ze kunnen jaren in je ijskoude hoofd zitten maar als er dan twee armen om je heen geslagen worden, smelten ze en komen ze naar buiten. Eerst dacht ik dat ik huilde om papa […]

Maar ik huilde om mama. Ik legde mijn hoofd op Libbies schouder en ik bleef maar huilen. Ik probeerde te stoppen. Ik klemde mijn kaken op elkaar maar het hielp niet. Drie jaar is lang. De oudste tranen kwamen het laatst. Ik zei dat Libbie op mama leek. ‘Je kunt me helemaal niet zien zo,’ zie ze. ‘Ik zie het niet,’ zei ik, ‘ik voel het.’

Soms is het iets té absurd, zoals zusje Pel die met een dood konijn sleept. En schuldeiser Gans, die het hotel wil sluiten, is een wel heel botte slechterik, echt een karikatuur. Maar dit is op zich begrijpelijk aangezien Kos de verteller van het boek is. Het hotel is zijn thuis, hij mag het niet kwijtraken.

Kuyper zet met de hoofdpersonen levensechte karakters neer: Kos, de onbeholpen, verliefde puber, die niks van meiden begrijpt, Pel, het prettig gestoorde zusje dat niet wil geloven dat haar moeder dood is, Briek die zich bedekt met een laag make-up en altijd boos is en Libbie, die de moederrol op zich heeft genomen.

Hotel de Grote L, waar Sjoerd Kuyper een Zilveren Griffel mee won, is echt een weergaloos grappig en ontroerend boek over familie, verdriet en verliefdheid. Vanaf februari is Hotel de Grote L, de Musical, in diverse theaters te zien. De filmrechten zijn verkocht aan Eyeworks.

Uitgeverij Lemniscaat, 228 bladzijden, €13,95, vanaf 10 jaar

Bekijk op bol.com

Van Sjoerd Kuyper recenseerde ik ook De Duik en De Rode Zwaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s