Bij de neus genomen – Loes Riphagen

bij-de-neus-loes-riphagen-cover3.png★★★★★

Wist je dat olifanten vroeger een gewone neus hadden? En dat ze door tussenkomst van een krokodil een slurf hebben gekregen? Met deze fabel als uitgangspunt maakt Loes Riphagen Bij de neus genomen, een prentenboek met collagetechniek.

Kleine Olifant is nieuwsgierig. Hij wil graag weten hoe de mol onder de grond ademt, waarom de kameel twee bulten heeft en of de specht geen koppijn krijgt van die herrie. Van de krokodil wil hij weten wat hij het liefste eet. Maar dat had hij beter niet kunnen vragen, want dat blijkt een olifant te zijn. De krokodil grijpt hem bij zijn neus en alle dieren helpen mee om de olifant te bevrijden.

Een jaar lang was Loes bezig om alle losse onderdelen voor de aapjes, lieveheersbeestjes, giraffen en andere dieren in het boek uit te knippen en op te plakken. Een hels karwei, maar het resultaat is er zeker naar. Al op de kaft van het boek kan je doorkijken tot pagina 21. Je ziet alvast de bulten van de kameel, het boze lieveheersbeestje en de giraffe. Wat een werk om dit allemaal precies zo uit te kienen.

Bij de boekpresentatie vertelde Loes dat ze de collages eerst zelf in wilde scannen, maar toen bleek de diepte verloren te gaan. Ze schakelde fotograaf Aad Hoogendoorn in. En dat zorgt voor een extra mooi resultaat. Nu zit er niet alleen diepte in het boek vanwege de collagetechniek, maar ook in de pagina’s op zich. Alle beestjes, blaadjes en boompjes hebben een schaduw. Je krijgt het gevoel alsof je naar een toneeldecor kijkt waar je zo in kunt stappen.

Het boek zit vol leuke details. Zoek bijvoorbeeld naar de lieveheersbeestjes die werken aan het nageslacht, zie hoe de olifant van de voorkant een pagina later verandert in twee aapjes die elkaar omarmen en spot het doorkijkje naar de specht. In een prachtige uitklappagina komt het gevecht tussen de krokodil en de olifant tot een climax.

Ondanks het gebruik van een dikke papiersoort is het boek wel erg kwetsbaar, dus alleen geschikt voor voorzichtige kinderen en niet voor de allerkleinsten. Misschien zou er een uitgave met geplastificeerde pagina’s moeten komen voor scholen en kinderdagverblijven.

Het grappige verhaal wordt op rijm verteld en leest prettig voor. Maar de prenten stelen de show. Dit is geen gewoon prentenboek, dit is een kunstwerk.

Uitgeverij De Fontein, 48 bladzijden, €22,99, vanaf 2 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s